Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockskolan: Orden som förklarar vad som driver din klocka

När man pratar om mekaniska klockor pratar man om tre grundtyper: Manuell, automatisk och kvarts, eller quartz på utrikiska. Men vad menas egentligen med detta?

Anders Modig  |  Publicerad 2015-11-11 09:30  |  Lästid: 2 minuter

 

Manuell mekanisk

En manuell klocka vrider du upp för hand. Sedan 1845 använder vi en krona för detta, en uppfinning av Adrien Philippe, som samma år joinade Antoine Patek för att grunda Patek Philippe. Vissa tycker att det är jobbigt att vrida upp sin klocka för hand, själv ser jag uppdragningen som en underbar fysisk ritual som sammanbinder människa och mekanik. Här ett exempel på att många av de mest extrema klockorna är manuella.

02_ASTROTOURBILLON_SKELETON

Manuell: Cartier Rotonde de Cartier Astrotourbillon Skeleton

www.cartier.com

 

Automatisk mekanisk

I en automatisk klocka är det rotorn som gör jobbet. Eller egentligen du, eftersom rotorn rör på sig när du rör din arm. Rotorns rörelser är kopplade till kugghjul som vrider upp en drivfjäder, vars kraft sedermera fördelas i sekunder minuter och timmar. De senare åren har alltfler mini-rotorer kommit, vilket gör att urverkets mekaniska prakt inte döljs av en rotor.

LUC_Skeletec_4_Black_161936-5003

Automatisk: Chopard L.U.C XP Skeletec

www.chopard.com

 

Kvarts/Quartz. Batteridrivet

Kvarts är en bergkristall som du kan bringa i svängning genom elektroniska impulser av en processor som drivs av ett batteri. Antalet vibrationer är konstant, 32 768 pulseringar per sekund, vilket gör att det är lätt att skapa en precis klocka med olika funktioner som helt enkelt kopplas till dessa pulseringar. Det är därför de som diggar mekaniska klockor ser kvarts som fusk – det är en helt annan grej att göra allt mekaniskt med kraft samlad i en fjäder som ska fördelas korrekt. Men om du vill ha en klocka som går rätt, en klocka som du inte behöver ställa om, en klocka som du inte vill serva, så är kvarts lösningen för dig. Sanningen är den att ett kvartsur för en femhundring håller tiden bättre än den mest avancerade mekaniska för en miljon.

Frederique_Constant_Slimline_Gents_Automatic_FC-306G4STZ9

Kvarts: Frederique Constant Slimline

www.frederiqueconstant.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar