Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockskolan! Koll på kronograf, kronometer och kronvrak?

I Cafés klockskola reder vi ut grundbegreppen. Vad är det egentligen för skillnad på en kronograf, kronometer och kronvrak? Förr eller senare när du letar efter klockor kommer du stöta på åtminstone de två första termerna, som förvånansvärt nog inte har ett dugg att göra med varandra.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-01-05 13:52  |  Lästid: 3 minuter

Kronometer

Kronometer är en benämning för mekaniska ur med extra hög precision. När man pratar om certifierade kronometer-ur, så pratar man om +1–-6 sekunder per dag. Vilket för en nybörjare låter sådär: ’Va, kan min dyra klocka dra sig mer än en halv minut i veckan? Värdelöst!’ Men om man tänker ett varv till, så inser man att maxgränsen, sex sekunder per dygn, är en felmarginal på 0,007 procent. Och det har man lyckats få till med ett gäng kugghjul, utan tillgång till elektriska konstanta krafter. Det är inte värdelöst, det är imponerande.

Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) är den oberoende organisation som testar schweiziska urverk, och i slutändan sägs cirka tre procent av den totala produktionen vara certifierad av organisationen som har Rolex, Breitling och Omega som storkunder. Överkurs: Utan marinkronograferna, extremt exakta bordsur utvecklade för sjöfart hade vi inte sedan slutet av 1700-talet kunnat kartlägga världshaven.

Omega

Omega Speedmaster Moonwatch Ceramics

navitimer_01_117

Breitling Navitimer

Tudor

Tudor North Flag

(Som du ser på bilderna finns det kronografer som också är kronometer-certifierade.)

 

Kronograf

Kronograf är helt enkelt ett tidtagarur. I regel känner du igen dem på så kallade sub dials, som visar hur många minuter, halvtimmar och timmar som har gått sedan du satte igång tidtagningen. Tidtagarens sekundvisare brukar vara placerad i mitten. I regel har en kronograf knappar ovanför och nedanför kronan för att sätta igång och stoppa tidtagningen. Det finns en anledning till att jag skriver ”i regel”. För naturligtvis finns det undantag: alla visare på en axel i mitten, en slide på sidan i stället för knappar, en enda knapp utanpå kronan, med mera.

Kronografer finns i olika komplexitetsgrader sett ur urmakarperspektiv, vilket för dig i slutändan betyder olika plånboksperspektiv. Batteridrivna quartzkronografer kan du få för några hundralappar, en mekanisk monopusher split-sekund-kronograf tillhör det mest avancerade man kan bygga, och kostar därefter.

1963-TAG-Heuer-CarreraCalibre18_2015

TAG Heuer Carrera (1963 vintage)

2014_OYSTER-PERPETUAL-COSMOGRAPH-DAYTONA

Rolex Oyster Cosmograph Daytona

2015-Vacheron-Constantin-Harmony-000R-B055_AMB_776964

Vacheron Constantin Harmony

 

Kronvrak

Kronvrak är en nedsättande term på någon som inte var tillräckligt fit för att göra militärtjänst på den tiden den var obligatorisk. Har sällan samband med urmakeri –förutom i mitt fall, eftersom jag slapp undan militärtjänsten, vilket gör att jag skulle kunna kalla mig ett kronografälskande kronvrak.

 

Mer frossande för oss som älskar klockor:

3 hårda material vi klockälskare vill ha koll på >

Svenska klockfavoriter – här är 7 bästa modellerna just nu >

Svenska köttkungen Johan Jureskog: Det här är min drömklocka >

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-07 13:41