Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockskola – vilken kronograftyp är du?

Kan du skillanden på kronografer, mono-pushers, flyback och split second-kronografer?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-08-03 17:20  |  Lästid: 2 minuter
Omega Speedmaster.

Omega Speedmaster, urtypen av en kronograf, därtill en av de vackraste.

Kronograf

Standardkronografen brukar helt enkelt kallas för kronograf eller tidtagarur, och har i regel start och stopp-knapparna klockan två och fyra. En av de mest legendariska kronograferna genom alla tider är givetvis ”månlandarkronografen” Omega Speedmaster.

 

Longines Aviation Watch Type A-7

Monopusher: Longines Aviation Watch Type A-7.

Monopusher

Monopusher är som namnet antyder en kronograf med endast en knapp för tidtagningen. Därmed trycker du på knappen en gång för att starta, ytterligare en gång för att stoppa, och ytterligare en gång för att nollställa. Vanligtvis brukar knappen sitta klockan 3, men här är en lite udda, vinklad modell från Longines, där tanken är att du lättare ska se vad klockan är när du håller i flygspakarna.

Carl F Bucherer FLyback Manero

Carl F Bucherer Flyback Manero. Ett intressant märke att hålla utkik efter, mycket klocka för pengarna.

Flyback

En flyback är bra när du direkt vill mäta nästa varv, eftersom du kan trycka på nollställningsknappen utan att först stoppa tiden. Med andra ord kan du med ett enda knapptryck nollställa och starta tidtagningen igen.

 

Patek Philippe 5204 R

Patek Philippe 5204 R split second chronograph perpetual calendar.

Split second

En split second-kronograf (kallas ibland även för dubbelkronograf eller rattrapante ) används för att mäta tiden på två event som startar, men inte slutar samtidigt. När du startar tidtagningen startar en sekundvisare och en split-sekundvisare samtidigt. Det fina i kråksången med detta är att en dubbelkronograf har en tredje tryckknapp för mellantider. När du trycker på denna tredje tryckknapp så stannar split-sekundvisaren, men sekundvisaren fortsätter. På så vis får du mellantider, eftersom split-sekundvisaren vid nästa tryck på mellantidsknappen “kommer i kapp” sekundhanden.
Detta är lika komplicerat som det låter. En split second-kronograf är tillsammans med tourbillon och minutrepetition det mest avancerade man kan bygga i klockväg, vilket gör att priserna springer iväg.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-08-03 17:24