Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockornas klassiker – ikoniska kronografer

Vilka är kronograferna som varje klockälskare bör känna till? Foto: Daniel Lindh

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-01 10:00  |  Lästid: 2 minuter

Kronografer är den mest populära komplikationen efter datum, och världens mest kända kronograf Omega Speedmaster firar 60-årsjubileum i år. Från början tillverkades den – som så många kronografer – för tidtagning inom bilsport. Speedmaster hamnade dock i historieböckerna först efter att Buzz Aldrin 1969 tog den på månpromenad. (Neil Armstrong lämnade sin i månlandaren.) Många andra märken inspireras starkt av denna 1960-talsslicka, lätt industriella stil, andra knyter an till en mer vintagebetonad tradition.

Omega Speedmaster Moonwatch Chronograph

Den klassiska versionen som landade på månen 1969 är fortfarande i produktion om än med uppdaterat urverk, det kronometercertifierade Omega Co-Axial Calibre 9300. Pris: 50 100 kronor.

Longines Heritage Chronograph 1940

Longines Heritage Chronograph 1940 har automatiskt urverk och design från en era då Longines slogs med Patek om vem som var den bästa kronograftillverkaren i världen. Pris: 25 950 kronor.

Tissot Le Locle Automatic Chronograph

Väldigt mycket klocka för pengarna: ett automatiskt kronografurverk med dag, datum och 60 timmars gångreserv som kan skådas genom safirglas på bakboetten. Framsidan bjuder på guillochétavla med vintagekänsla och romerska applicerade index. Pris: 13 795 kronor.

Bell and Ross BRV2-94 Black steel

Bell & Ross är kända för sina fyrkantiga som ser ut att var direkt bortslitna från instrumentbrädan på ett flygplan, men de sista åren har de även visat en enorm stilkänsla för andra typer av klockor. Pris: Cirka 37 000 kronor.

Glashütte Original Senator Chronograph Panorama Date

Den här klockan visar Glashütte Originals förmåga att blanda tidlöst urmakeri och design som kompletteras med moderna detaljer. Kronografen är försedd med det nya egna automatiska urverket 37-01. Pris: 133 000 kronor.

Assistent: Maja Kruegle
Retouch: Linjepunkt
Tack till: Nymans Ur 1851

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar