Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockornas klassiker – djupa dykarklockor

Vilka är dykarklockorna som varje klockälskare bör känna till? Foto: Daniel Lindh

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-03 10:00  |  Lästid: 2 minuter

Dykarklockorna började som ett arbetsverktyg för professionella dykare, men idag handlar det lika mycket om att ha en praktisk, stryktålig klocka som passar dygnet runt, oavsett om vi ska på jobbmöte, ut i krognatten eller ner i det stora blå. Rolex är ledande på området, och har så varit sedan 1926 så man skapade världens första vattentäta boett.

Rolex Oyster Perpetual Rolex Deep Sea

I år firar Rolex Sea-Dweller jubileum 50 år – den första klockan som försågs med heliumventil vilket gjorde det möjligt för professionella dykare att nå ännu djupare. Denna Deep-Sea-variant är från 2010, och lagom till årets jubileum släpptes en ”vanlig” Sea-Dweller, vilket innebär vattentät ner till 1220 meters djup och uppgraderat urverk. Pris: cirka 104 000 kronor.

IWC Aquatimer

Den första IWC Aquatimer kom liksom Sea-Dweller 1967. Här en färsk modell som är vattentät ner till 300 meter, med typisk inre ring för dyktid som kontrolleras via en andra krona klockan 9. Pris: 53 000 kronor på Nymans Ur.

 Oris Staghorn

Sekundvisaren, dyktidens, datumet och veckodagen plockar upp orange, vilket ger en stark kontrast till den mörkt blå urtavlan som påminner om havsdjupet klockan är tillverkad för. Vattentät ner till 300 meter. Pris: 19 900 kronor.

Victorinox INOX Professional Diver

INOX PD, med sexkantig ring, svart urtavla och kvartsurverk kom i år med ett stilrent stålarmband som har förlängningselement, vilket gör att den passar ovanpå våtdräkten. Har genomgått företagets 130 tester, vilket bland annat innefattar en halv miljon vibrationscykler. Pris: 7 590 kronor.

Assistent: Maja Kruegle
Retouch: Linjepunkt
Tack till: Nymans Ur 1851

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar