Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockorna som går max fem sekunder fel – per år!

Klockälskare går igång på mekaniska klockor, men det är bra att stanna upp och bli påmind om att quartztekniken också genomgår en ständig utveckling. Förra veckan presenterades ett av världens mest precisa armbandsur av Longines.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-03-19 14:19  |  Lästid: 3 minuter

Very High Precision – modellnamnet talar sitt tydliga namn. Longines, som redan 1954 gjorde sin första quartztidtagare för sportsammanhang, fortsätter att vara i framkant i quartzutvecklingen. 1969 släppte de Longines Ultra-Quartz, företagets första elektroniska armbandsur, 1984 kom klockorna som höll tiden +-1 minut var femte år, vilket då var fem till tio gånger mer precist än vanliga quartzur, och nu är tiden kommen för nästa steg: +-5 sekunder per år.

Jag var på plats för Cafés räkning i början av mars när företaget med det vingförsedda timglaset bjöd in till den gamla runda stenbyggnaden som utgör observatorium på kullen i utkanten av Neuchatel. En fantastisk plats som naturligtvis är logisk för en klockpresentation eftersom all tidmätning till syvende og sidst är ett förkroppsligande av astronomi.

Tyvärr var dock byggnadens exteriör, liksom delar av det kompletterande eventtältet, dränkt i ett bländande blått ljus vilket bytte ut vibbarna av historisk arkitektur mot vibbarna på en antipundar-toalett på McDonald’s. Men åter till klockorna. V.H.P-klockorna går alltså max fem sekunder fel per år. Eftersom det är 31 536 000 sekunder på ett år, pratar vi alltså om en felprocent på 0,000016 procent – tänk om Trump, Vita huset och Sverigedemokraterna hade samma felprocent i sina amsagor.

Longines Conquest V.H.P. kommer i två versioner – tre visare och datum och kronograf med datum. Boettstorleken på förstnämnda är 41 eller 43 millimeter, och 42 eller 44 millimeter på kronografen. De kommer med antingen blå, vit eller svart urtavla, liksom i en sportigare version med urtavla av svart kolfiber. Metallbandet är bekvämt, men kronskyddet känns en smula klumpigt. Det ska bli väldigt intressant att se om V.H.P även kommer komma med kronan integrerad i bakboetten, vilket skulle knyta an till designen av Longines Ultra-Quartz från 1969.

De nya V.H.P är inte en smartwatch, men den har en hel del smarta funktioner. Om du exempelvis glömmer att byta batteri när det tar slut, så kommer Gear Position Detection-systemet ihåg tiden upp till fyra månader, så när du petar in det nya batteriet så dras visarna automatiskt fram till rätt tid. Om klockorna utsätts för en smäll upp till 500 g – rättar den till direkt, och vid starkare smällar så återfås korrekt tid med hjälp av GPD-systemet – klockans ”inre minne”.

Om du befinner dig u starka magnetfält, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att klockor börjar gå fel – så känner klockan av tiden och stoppar tiden. Men GPD-systemet håller räkningen, och så fort du är ute ur magnetfältet så placerar sig visarna åter på rätt tid.

HyperFocal: 0

Alla fyra versioner av klockan har också evighetskalender. Men den visar inte rätt datum ”forever”, vilket hävdades under presentationen. När jag efter presentationen pressar en tekniker så får jag reda på att du år 2400 måste justera kalendern en dag – men det kanske man kan leva med?

I en svart limousin på väg tillbaka till Neuchatel kom den eviga diskussionen upp huruvida quartzklockor har samma status som mekaniska klockor eller inte, en diskussion som Longines VD Walter von Känel tydligt satte punkt för vid ett rödljus: ”Vi har alltid gjort quartzklockor så länge tekniken har funnits och vi är stolta över det.”

Pris:

Pris: Cirka 8 400 kronor för ”time-only”-versionerna och cirka 13 700 kronor för kronograferna.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-03-20 11:16