Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockor för seglingens Formel 1

45-fots segelbåtar som flyger fram över vattenytan i drygt åttio knyck – de biljonärs-sponsrade America’s Cup har de senaste åren verkligen tagit rollen som havets Formel 1. Vem är det som är officiell klocksponsor för hela klabbet och det försvarande Team Oracle USA-teamet? Och vad är det för klockor?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-07-24 13:28  |  Lästid: 4 minuter
DSC00112 copy

Just nu (söndag 24 juli) pågår deltävlingen i Portsmouth för Louis Vuitton America’s Cup World Series, där sex topptrimmade katamaraner gör upp om vem som ska utmana nuvarande America’s Cup-hållaren Team Oracle USA i juni 2017. Då avgörs nämligen den 35:e America’s Cup avgörs i Bermudas ljusblå vatten. De segelälskande engelska bröderna Nick och Giles English har extra anledning till att följa serien eftersom deras klockmärke Bremont är America’s Cups officiella klocksponsor.

Regatta OTUSA Black.

Regatta OTUSA Black.

– Vår första klocka kom 2007, och nu tillverkar vi cirka 8 000 klockor per år. Vi är ett litet brittiskt märke, men faktum är att vi är världens 12:e största kronografproducent med återförsäljare i 15 länder. Bremont handlar om brittisk ingenjörskonst, äventyr och flygsport. Och när vi pratar om America’s Cup så har vi naturligtvis en enorm ingenjörsaspekt med världens mest avancerade segelbåtar. Och det är en fenomenal äventyrssport – båtarna flyger fram en och en halv meter över vattenytan på sina hydrofoils i 40 knop, och jag tror att det är den enda lagsporten där alla lagmedlemmar har maximal skyddsutrustning inklusive hjälm, syrgas och kniv för att kunna skära sig ut ifall man skulle fastna i linor eller nätet mellan skroven, säger Giles English, när Café träffar honom längst ut på Chicagos pir där den förra deltävlingen gick av stapeln i juni.

Giles bror Nick English är medgrundare av märket.
– Det är verkligen segling på en extrem nivå. Eftersom storseglen faktiskt är styva vingar, byggda av Boeing och Airbus så har till exempel Oracles skipper Jimmy Spithill tagit flygcertifikat för att utveckla sin kunskap, säger Nick.
– Det känns logiskt som klockmärke att sponsra segling, eftersom tid, hav och avancerat urmakeri är sammanbundet ända sedan Harrison uppfann den första marinkronometern på 1730-talet. Och för oss handlar det också om att vi själva alltid älskat segling, vi bodde på en båt när vi var barn, och jag älskar flygning – och här kombineras alltsammans, fortsätter han entusiastiskt.

Bremont är både huvudsponsor för America’s Cup och lagsponsor för Team Oracle USA som har vunnit de två senaste America’s Cup 2010 och 2013, och på herrsidan handlar det i sommar i huvudsak om tre klockor, vars boetter tillverkas i brittiska Silverstone, liksom flera av urverkens delar. Idag är de flesta av Bremonts urverk som är designade av den bland klocknördar extremt respekterade Steven McDonald, tillverkade i Schweiz. Men bröderna English som redan idag utför all polering och dekoration i Silverstone planerar att så småningom tillverka i princip allt där, varför de också har startat en urmakarskola för att säkerställa personaltillgången.
– Självklart finns också digitala quartzklockor ombord på båtarna, men seglarna använder våra klockor när de seglar – vilket verkligen är bevis på att klockorna är stryktåliga, det är verkligen en extrem miljö, säger Nick English.

Dagens deltävling i Portsmouth kan du följa här.

Regatta-3-31CC14B5-33B9-4ECF-97E5-9123D1891036-v42994

Regatta OTUSA Black och regatta AC Stainless Steel

En av de tydligaste regattaklockorna på marknaden, dessutom elegant nog att bära till vardags. Regattafunktionen har en 5 minuters nedräkning, och en 15–minuters uppräkning klockan 12, vilket innebär ungefär 2 varv för ett heat. När du aktiverar nedräkningen startar du även kronograffunktionen med central sekundvisare, vilken är kopplad till timräknaren på den extra urtavlan klockan 6, där du också har ett datumfönster. Det COSC-certifierade kronometerurverket huseras i en 43 millimeter stor titanboett – en direkt önskan av seglarna som vill ha lätta klockor.
En spännande detalj på OTUSA-modellerna är att varje krona har en kolfiberdetalj från 2013 års segerbåt.
Regatta Oracle Team USA kommer med svart eller vit urtavla, och tillverkas i 235+235 exemplar. För dig som är mer av en hamnglassare tillverkas även 135 exemplar i roséguld.
Pris titan: cirka 60 000 kronor. Den ”teamlösa” varianten med stålboett tillverkas även den i 235 exemplar och har samma prislapp.
Pris roséguld: cirka 137 500 kronor.

BREMONT_AC_6

ORACLE 1

Denna dykarklocka är vattentät ner till 500 meters djup, och likt de flesta klockor som kan användas på sådana djup har den en heliumventil för att klara sådana extrema tryckförändringar. Den är också extremt stöt-tålig, och vittnesmål hävdar att titelförsvararna gärna spänner de iögonfallande röda gummibanden kring sina handleder både i och utanför tävlingssammanhang.
Pris: cirka 49 000 kronor

Foto klockor: Bremont
Foto segling: Anders Modig

www.bremont.com
www.americascup.com
www.oracle-team-usa.americascup.com

Regatta-16-31CC14B5-33B9-4ECF-97E5-9123D1891036-v42992 Regatta-5-31CC14B5-33B9-4ECF-97E5-9123D1891036-v42996 DSC00052 copy DSC00023 copy
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-25 00:36