Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

3 klockor för röda mattan

Röda mattor, skrikande autografjägare, världsstjärnor och independentkreatörer i en salig röra – fram till och med den 21 februari pågår den 66:e upplagan av Berlinale, en av världens främsta filmfestivaler. Men vad har det med klockor att göra?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-02-17 09:52  |  Lästid: 3 minuter

Jo, sedan sex år tillbaka är Glashütte Original sponsor av Berlinale, och det har blivit en tradition för det tyska märket att visa upp nya modeller under festivalen för speciellt inbjudna gäster. Oftast sker det i sponsorloungen på 24:e våningen i Kolhoff Tower. Härifrån har du utsikt över hela Berlin, inklusive röda mattan på Berlinale Palast, festivalens huvudbiograf vid Potsdamer Platz.

Colin Firth är generös mot autografjägare.

Colin Firth är generös mot autografjägare.

I år spelas huvudrollen av en blå version av Glashütte Original Senator Chronometer. Som Cafés trogna läsare vet så innebär kronometer att den extrema precisionen är certifierad, i det här fallet av den oberoende Tyska kalibreringstjänsten. Den automatiska klockan har 45 timmars gångreserv, men om du har låtit klockan vila längre än så och måste ställa om den, så är den så kallade second-stop mekanismen med minutklick oerhört praktisk: När du drar ut kronan så hoppar sekundvisaren på den extra stora extra urtavlan omedelbart upp till 60 och stannar där. Och minutvisaren hoppar fram till nästa hela minut. När du vrider kronan framåt eller bakåt för att ställa tiden så hoppar minutvisaren fram hela minuter, vilket gör att förhållandet alltid är det rätta mellan sekund och minutvisaren. Och när du ställt in korrekt tid så trycker du i vanlig ordning in kronan, varpå sekunderna åter går sin gilla gång.

Glashütte Original Senator Chronometer.

Glashütte Original Senator Chronometer.

Designteamet har inte heller legat på latsidan. Urtavlan är av så kallade grainé-typ, vilket ger den en lätt knottrig struktur, och de romerska siffrorna är graverade. De päronformade visarna som löper längs det så kallade järnvägspåret längs urtavlans ytterkant är av vitt guld. Likaså boetten, som försetts med ömsom borstad, ömsom skinande finish. Men smakar det så kostar det: Senator Original Chronometer drar iväg över tvåhundratusen. Därför har jag nedan också listat två klockor som spelar hyllade biroller under Berlinale: den pilotinspirerade Senator Observer och den minimalistiska Vintage Sixties med blå, välvd urtavla.

Urmakare på plats i loungen.

Urmakare på plats i loungen.

Nämnas bör kanske också några av filmerna som visades? I mars har Yarden premiär i Sverige, missa inte den. Och jag är tämligen säker på att det sextiotals-snygga Nya Zeeländska patriarkala släktdramat Mahana och franska coming-of-age-skildringen Quand on a 17 ans skulle funka i biosalongerna på våra breddgrader.

www.glashuette-original.com

www.berlinale.de

Foto: Anders Modig

Glashütte Original Senator Chronometer i vitt guld. Pris: 214 900 kronor

Glashütte Original Senator Chronometer i vitt guld. Pris: 214 900 kronor.

Glashütte Original Senator Observer i rostfritt stål. Pris: 93 700 kronor

Glashütte Original Senator Observer i rostfritt stål. Pris: 93 700 kronor.

Glashütte Original Vintage Sixties i rostfritt stål. Pris: 59 600 kronor

Glashütte Original Vintage Sixties i rostfritt stål. Pris: 59 600 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 11:35