Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockmärket du vill känna till

Vad har RUN DMC, OS-winnaren i halfpipe Juri Podladtchikow, Freitag-grundaren Markus Freitag och Schweiziska mästarlaget i ishockey ZSC Lions gemensamt?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-09-06 13:05  |  Lästid: 3 minuter

 

Maurice de Mauriac L1 med svart DLC.

Maurice de Mauriac L1 med svart DLC.

Jo, de är alla bärare av Maurice de Mauriac, ett mikromärke i Zurich vars butik är ett måste på Zurich-besöket enligt såväl Wallpaper som Condé Nast Traveller.

Vad är det då som är så speciellt med detta märke som grundats av Daniel Dreifuss? Det är just Daniel själv. Har du tur så kan butiken på Toedestrasse i Zurich, ett stenkast från lyxbutikerna kring Paradeplatz, vara som att kliva in i Harvey Keitels cigarrbutik i Smoke – ett grannskaps mötesplats med diskussioner, historier, livsöden, drömmar och vitsar.

Anders Modig och Daniel Dreifuss.

Anders Modig och Daniel Dreifuss.

Daniels entusiasm – som även gått i arv till hans tre barn – kan ibland vara överväldigande. Men den är sann. För 20 år sedan lyckades Dreifuss sadla om till klockor efter en internationell bankkarriär. Från början gjordes billiga reklamklockor, men det var bara ett steg på vägen mot att göra mekaniska Swiss-made klockor – och år 2000 ( ? ) föddes märket Maurice de Mauriac. Klockorna, tillverkas till viss del i den lilla butiken som också är ateljé, och här hittar du också Maurice de Mauriacs armband av såväl högsta läderklass som natoband – armband som passar till alla klockor. Ja, alla – om de inte har det inne i butik så beställer de åt dig.

Automatic Modern, 1 700 CHF. Automatic Classic, 1 950 CHF. Moon Chronograph, 4 600 CHF. 1 CHF är i skrivande stund 8,70 SEK.

Från vänster: Automatic Modern, 14 790 kronor. Automatic Classic, 1 6965 kronor. Moon Chronograph, 40 020 kronor.

Bildschirmfoto 2015-01-29 um 15.14.20

Och hur var det då med klockorna? Automatiska, kronografer, och en av specialiteterna är något som jag aldrig sett något annat märke erbjuda – ringen på ovansidan av boetten är på flera modeller utbytbar – vill du ha en slät eller rutad eller kanske rent av en egen typ av gravering? Överlag har klockorna en hög klass på designdetaljer, om än (i de flesta fall) med enklare finish på urverket som kan skådas genom bakboetternas safirglas.

Maurice de Mauriac L1.

Maurice de Mauriac L1.

För att vara ett litet märke är spännvidden av modeller ovanligt stor, från den minimalistiska L1, vars ursprungsmodell designades av möbeldesignern Fabian Schwaerzler som bland annat ritat stolar för Vitra, till huvudsegmentet av mer eller mindre opulenta kronografer, till tourbillon.

 

De flesta modeller drivs av ETA eller Valjouxverk, och vissa verk är specialtillverkade för märket som delar upp klockorna i i Classic eller Modern, där den stora skillnaden är ett modernt eller vintagebesläktat designuttryck. Som sagt är en stor andel av segmentet kronografer, varav många drivs av 7750, det legendariska urverket som använts av såväl Rolex som Omega och Breitling.

Priserna? Automater från cirka 14 000 kronor, kronografer från cirka 24 000 kronor. Klockorna finns ännu inte att köpa i Sverige, men kan beställas från hemsidan.

www.mauricedemauriac.ch

Urmakaren hos Maurice de Mauriac.

Urmakaren hos Maurice de Mauriac.

MdM_Uhrmacher_N_V30
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-06 19:50