Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Klockexperternas råd om gravering

Så, du har köpt en ny eller begagnad klocka. Och du är lite sugen på att gravera den. Men hur funderar svenska och utländska experter som jobbar med klockor när det gäller graveringar?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-07-27 18:36  |  Lästid: 3 minuter
Personlig gravyr på Jager-LeCoultre Reverso.

Personlig gravyr på Jager-LeCoultre Reverso.

Själv har jag, efter att ha skrivit om klockor i ett drygt decennium, landat i att graveringar sällan tillför något. Och då menar jag naturligtvis inte de graverade fantastiska konstverk som ibland är del av klockans design, utan jag menar egna graveringar. Ja, personliga klockgraveringar är på uppgående, men om du inte kungen här över alla är, så anser jag att du kan strunta i gravyren. Förutom att vara lika nyskapande som en tatuering på Södermalm så sjunker andrahandsvärdet om du inte är någon mega-celebritet. Om du är Eric Clapton som gjort en gravering för att fira platinumförsäljning så ja, varför inte? Men om du är Erik Karlsson och vill fira den nya mellanchefsutnämningen, så anser jag personligen att du inte ska gravera detta. Men det är också klart – något diskret på insidan kan vara spännande, lite som en oväntad höfttatuering … så länge det inte är en tribal eller delfin i solnedgång.
Det är som sagt väldigt personligt – så därför kontaktade jag tre experter angående graveringens vara eller icke-vara.

Olof Larsson, Nymans Ur.

Olof Larsson, Nymans Ur med Paneria Radiomir och Breguet Tradition.

Olof Larsson, VD Nymans Ur:

– Jag förespråkar absolut gravyr. Det ökar minnet av bemärkelsedagen betydligt. Enda gången då man inte bör göra det är om man vet att man ska sälja vidare klockan för att du har en ombytlig smak.

Geoffroy Ader, oberoende klockhistoriker.

Geoffroy Ader, oberoende klockhistoriker.

Geoffroy Ader, klockhistoriker, Geneve:

– Det är i slutändan upp till ägaren, men jag anser att det bara är motiverat om det är en personlig gåva eller ett speciellt minne. I min karriär (Ader var bland annat Sotheby’s klockexpert i Europa, red anm.)  har jag sålt många historiskt viktiga klockor, till exempel Tyskland förste Bundeskanzler Konrad Adenauers personliga ur. Den var graverad med hans familjesköld, vilket påverkade värdet positivt eftersom det förstärkte proveniensen. Om initialerna är okända kan de påverka värdet negativt, och om du stöter på en klocka som har dina egna initialer – varför inte slå till?

Mikael Wallhagen, Bukowskis.

Mikael Wallhagen, Bukowskis med Patek Philippe Aquanaut.

Mikael Wallhagen, klockexpert på Bukowskis:

– Spontant nej eftersom det tar ner värdet generellt sett. Men om det är  en klocka som man ger bort i present och den ska behållas livet ut kan jag tycka att det är ok. Ett tips är dock att skriva något kul och personligt – kanske förnamnet räcker. Då blir inte  ägarbilden bli så uppenbar om den ändå ska säljas i framtiden. Jag var med om att sälja en Rolex Daytona med gravyren “Don’t give me a hard time! Inger”. Det tyckte jag var en rätt charmig gravyr.

Vacheron Constantin Historiques Collection - Re- edition of Cornes de vache 1955. Lägga till en perso nlig touch på baksidan eller inte?

Vacheron Constantin Historiques Collection, Re-edition Cornes de vache 1955. Lägga till en personlig touch på baksidan eller inte?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-07-27 22:03