Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Idag firar Breguet 1800-talets fetaste klockuppfinning

Frankofiler vet att tourbillon betyder virvelvind – men visste du att det också är en av klockvärldens mest komplexa uppfinningar, patenterad av Abraham-Louis Breguet den 26 juni, 1801?

Anders Modig  |  Publicerad 2018-06-26 10:44  |  Lästid: 3 minuter

I Sverige firar vi Kanelbullens dag, i Mexiko Dia des Muertos (hoppas att det inte blir en Dia des Muertos för Sveriges VM-äventyr i morgon), så det känns helt naturligt att man i Schweiz firar tourbillonens dag, eller hur? OK, det är inte direkt en röd dag, men Breguet firar i sin nyrenoverade butik och museum i Zürich sin grundares uppfinning, som just idag fyller 217 år.

Med Breguet finns det också en Sverige-koppling: Axel von Fersen, som redan var kund hos Abraham-Louis Breguet, beställde 1783 ”världens mest avancerade klocka” till sin älskarinna Marie Antoinette. Tyvärr var klockan så komplicerad att Marie Antoinette han falla under bilan 1793, von Fersen dräpas av en ilsken pöbel 1810, Breguet avlida 1823, innan Breguets son till slut färdigställde mästerverket 1827.

Platinumvarianten.

Vad är då en tourbillon? Eftersom fickuren – armbandsuren slog igenom först på 1910-talet – en stor del av dagen har samma vertikala position i västfickan, så har gravitationen en negativ påverkan på urverkets precision. Därför skapade Breguet ett slags bur som roterar hela oron och balansfjädern i motsatt riktning, och på så vis kompenserar för gravitationen. Ja, det är lika komplicerat som det låter – en handbyggd tourbillon räknas jämte minutrepetition och split-sekundkronograf till en av de tre mest komplicerade funktionerna på en klocka.

Tidigare i år släppte Breguet en av sina vackraste tourbillon-klockor hittills, Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique 5367 Grand Feu, med prislapp kring en och en halv miljon kronor. Bakom det roman-långa namnet döljer sig en 42 millimeter vid, 7,45 millimeter hög boett av roséguld eller platinum med de typiska Breguet-räfflorna. Botten huserar ett automatiskt tourbillonurverk under en nostalgivit, superbt grand feu-emaljerad urtavla med arabiska siffror. Tourbillonen är asymmetriskt placerad mellan klockan 5 och 6.

No 1188.

Under sin livstid skapade Breguet 35 tourbillon-klockor – varav färre än tio tros ha överlevt. En av dem, No. 1188 såldes 1808 till Don Antonio de Bourbon, Infante of Spain, och visas nu upp för allmänheten i Breguets museum på Bahnhofstrasse i Zürich.

Tourbillonens dag firas även i Taipei och New York.

Baksidan matchar den vackra framsidan.

Breguet har också gett namnet åt Breguetvisare som känns igen på sina cirklar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-26 20:16