Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Hur bra är din klocka?

Nu kommer Frederique Constant Analytics, verktyget som gör att du själv med hjälp av din mobiltelefon kan testa hur exakt din klocka är.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-09-27 10:46  |  Lästid: 2 minuter

Analytics i arbete.

Nu behöver du inte längre gå till en urmakare för att få reda på det alla klockägare vill veta: Hur exakt är min mekaniska klocka?

Principen är densamma som används av professionella urmakare, men Frederique Constant har byggt om en Witschi-testare till ett prisvänligt  användarvänligt hemmaformat som sammankopplas med din mobiltelefon. Med hjälp av Analytics kan du också hålla koll på när det är dags att serva din klocka eller hur den påverkats om den har fått en smäll eller utsatts för annan ansträngning.

Att använda Analytics är lika enkelt som det ser ut. Du tar den slipsnålsliknande klämman och spänner den över din klocka, startar appen, och några sekunder senare får du ett resultat på skärmen. För att resultatet ska vara så tillförlitligt som möjligt, rekommenderas dock trettio sekunders mättid. Felmarginalen är maximalt 0,2 sekunder per dag.

Analytics kopplas till din mobiltelefon där du enkelt läser av data som kan sparas i molnet för att se utveckling över tid.

Du kan också enkelt spara resultaten på telefonen och i molnet för att se utvecklingen över tid. Analytics fungerar för de allra flesta mekaniska klockor som finns på marknaden, från de med balanshjul som oscillerar 14,400 gånger per timme upp till 36 000 gånger per timme.

Vad är då acceptabel felmarginal på en klocka? Om vi utesluter de sjukaste highspeed-klockorna med Zenith Defy i täten som tog nytt världsrekord i September 2017, så kan du använda dessa riktlinjer:

  • ±1 sekund per dag: de allra bästa mekaniska klockorna
  • ±2 sekunder per dag: Rolex lämnar garanti för denna precision på alla sina modeller med det gröna sigillet.
  • -4-+6 sekunder per dag: Räcker för kronometer-certifiering.
  • ±7 sekunder per dag riktigt bra precision för en icke-certifierad klocka.
  • ±20 sekunder per dag: acceptabel avvikelse.

Analytics mäter också amplituden på balans (oro), det vill säga hur mycket den roterar. Rotationen tenderar att öka när klockan ligger på ett plant underlag jämfört med ett vertikalt läge, eftersom friktionen blir mindre i det horisontella läget. Amplituden kan också vara lägre i slutet av gångreservens cykel. Ett riktigt bra gränsvärde är 270-310 grader, och 250-270 grader är acceptabelt.

Så, har du en klocka med en amplitud på 200 grader som drar sig 30 sekunder per dag kan du vara säker på att det är dags för en service. Här kan du beställa Analytics, som kostar 120 €, cirka 1 145 kronor.

https://frederiqueconstant.com/analytics/

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar