Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Höstens bästa pilotkronograf under 20 000 kronor

Med Startimer Pilot Automatic Chronograph visar Alpina att man trots nya ägare fortsätter med det man är bäst på: Attraktiva, väldesignade och prisvärda sportklockor.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-09-26 09:30  |  Lästid: 2 minuter

Alpina_Startimer_Pilot_ChronographAutomatic_PR_AL-725N4S6Alpina är ett av mina favoritmärken när det kommer till sportiga, schweiztillverkade klockor med överkomliga priser. På Startimer Pilot Automatic Chronograph har man vridit på den klassiska bicompax-designen 90 grader – med andra ord har man satt de två extra urtavlorna som hör en kronograf till klockan 12 och klockan 6.

Stålklockan som med sina 44 millimeter kräver en rustik handled kommer med tre olika matta färger på urtavlan, vilket i militärsammanhang är klassiskt representativa färger för tre olika typer av flygningar. Svart för flygvapnet, petroleumblå för marinen och militärgrön för så kallad bush flying – lite mer primitiva förhållanden med flygning från opreparerade, ofta lite knöliga flygfält – tänk Alaska, Kanada, Sydamerika, Afrika – platser där infrastrukturen inte är så utbyggd.

Om du ska göra en vattenlandning kan det vara skönt att veta att klockan är försedd med screw-downkrona vilket gör att den är vattentät ner till 100 meter.

I somras blev Alpina, som på 1930-talet var ett av pionjärmärkena för vad som kännetecknar en schweizisk sportklocka, uppköpt av Citizen Group – ett av många tecken på att klockbranschen är i förändring.

Startimer Pilot Automatic Chronograph blir din för cirka 19 000 kronor.

Svart för flygvapnet.

Svart för flygvapnet.

Blå för flygvapnet

Blå för flygvapnet

Grön för serviceflygning.

Grön för bush flying

Serviceflygning är den svenska motsvarigheten till bush flying.

Bush flying kan naturligtvis också handla om vattenlandningar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-26 10:18