Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Hitta hem med Tudor Black Bay GMT

Klockor med GMT visar mycket mer än två tidszoner. Så fungerar årets populäraste komplikation.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-04-23 14:01  |  Lästid: 2 minuter

En av Baselworlds snackisar var Tudor Black Bay GMT – en utsökt vintage-doftande GMT – andra tidszon – med en blå och röd så kallad Pepsiring. Tudorfans känner igen de midnattsblå och den burgundytonade nyanserna på ringen av anodiserat aluminium, eftersom de kommer från tidigare modeller inom Black Bay – kollektionen. Den röda zonen visar dagtid och den blå kvällstid.

GMT innebär att du har en andra tidszon – här på den längre, röda tunna visaren som har en så kallad snowflake-form. Denna gör en rotation på 24 timmar, vilket gör att du har koll på en andra tidszon, och genom den vridbara ringens märkning från 0–24 håller du lätt koll på vad klockan är i den andra tidszonen.

Du kan med en GMT också indikera en tredje tidszon genom att vrida på ringen – exempelvis kan du ha GMT-visaren på just GMT, och du vill veta vad klockan är hemma i Sverige om du är ute och reser – då vrider du ringen två timmar motsols under sommartid och ett steg under vintertid.

Alla klockor med 24-timmarsvisare kan också fungera som en grov kompass. För detta måste du dock ha 24-timmarsvisaren och den lokala tiden synkroniserade med varandra. Därefter riktar du 24-timmarsvisaren mot solen – och då är norr i samma riktning som klockan 12-positionen.

Klockan 12 visar riktningen mot norr.

Den vintage-inspirerade designen mäter 41 millimeter och har både blank-och mattpolerad finish. Du kan också använda den som dykarklocka, eftersom den är vattentät ner till 200 meter.

Trendmässigt är 2018 ett relativt splittrat år – men på mässan Baselworld visade ett flertal märken inklusive Rolex, Tudor och Bell & Ross ett stort fokus på just GMT-funktionen som inte är ny under solen – men den i mina ögon mest användbara klock-funktionerna som även tillåter en ren och enkel design.

Pris: Cirka 35 380 kronor

Du kan även få klockan med läderband.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-23 14:03