Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Hästskor gav Rados genombrott

Rado, som har klockvärldens djupast gående samarbeten i designvärlden, har producerat klockor med stark design i 60 år. Visste du att de redan 1962 gjorde världens första i princip repfria klocka?

Anders Modig  |  Publicerad 2017-07-21 13:16  |  Lästid: 3 minuter

Det började med Rado Green Horse 1957.

Stark design, annorlunda, robusta konstruktioner och mycket klocka för pengarna. Efter 1957 års iögonfallande kollektion Green Horse – vattentät ner till 120 meter – kom 1962 vad som än idag är en av Rados styrkor: så gott som repfria klockor. DiaStar hette den första varianten, vars överdimensionerade boett tillverkades av tungstenkarbid, ett extremt tåligt material som Rados designansvarige kände till från hästskobroddar och verktygstillverkning. Efter succén med den ovala DiaStar Original som sålt i miljontals exemplar, blev Rado den mest kända pionjären för nästa generations repfria material: keramik. 1986 kom Rado Integral som använde högteknologisk keramik på armbandet, och fyra år senare kom Ceramica, där armband, boett och krona var av keramik. Detta urmaterial har sedan dess genomgått flera utvecklingsfaser. Genom formsprutning kan boetter sedan 2011 tillverkas i en del, utan stålkärna, vilket var fallet med tidiga keramikklockor. Ytterligare tekniska genombrott gav också nya färger, vilket gör att Rado idag tillverkar bland annat vita, svarta, bruna, gröna, blå och grå klockor i keramik. När det häller finish kan den varieras från skinande blank till industriellt matt, vilket uppskattas av många designer.

Rado Starliner kom 1957, Rado DiaStar Original kom 1972 och Rado 5.5 designades av Jasper Morrison 1999.

Rado håller sig á jour med utvecklingen inom design genom att stötta unga designer genom att arrangera Rado Star Prize, vilket delas ut till unga talanger vid designevents runtom i världen. Man samarbetar eller har samarbetat med bland andra Istituto Marangoni i Milano, designjunction i London, Paris Design Week, NYCxDesign, Shanghai Design, Vienna Design Week, Shanghai design och Australian Good Design för att nämna några.
Ett ytterligare grepp är att anlita etablerade industri- och modedesigner och arkitekter för att göra helt nya modeller, eller varianter på existerande. 2009 designade Jasper Morrison Rado 5.5, en fyrsidig klocka som fick sitt namn av radien på de rundade hörnen, och i fjol vet minnesgoda läsare att tyska Konstantin Grcic gjorde en redesign av Ceramica – som i år kommit ut i en matt-grå variant med automatiskt urverk.

Ceramica 1998, Ceramica 2016, Ceramica 2017.

De senaste åren går den största satsningen dock ut på att ge designers fria händer med den 40 millimeter stora Rado True. I år handlar det om sex designers, bland annat inredningsarkitekten och ex-modellen Sam Amoias True Blaze med diamantpulverglittrande urtavla till Kunihiko Morinagas True Shadow med fotokromatisk urtavla som avslöjar desto mer av urverket ju senare på dagen det är. Designer-kollektionen är limiterad med 1001 exemplar av respektive modell, samtliga goda exempel på att Rado fortsätter att leverera stark design och mycket klocka för pengarna.

Rado True Stratum. Design: Rainer Mutsch.

Radio True Phospho. Design: Big Game.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-21 13:17