Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Glashütte Original gör klockor för klassisk musik

Att tidlösa Glashütte Original samarbetar Dresdner Musikfestspiele känns logiskt –  klassisk urmakarkonst är som hand i handske med klassisk musik. I maj bjöd de in den berömda cellisten Steven Isserlis, som har ett väldigt speciellt förhållande till klockor.  

Anders Modig  |  Publicerad 2017-07-19 10:52  |  Lästid: 4 minuter

Steven Isserlis på konserten i Dresden Musikpalast.

Hade jag sett den rejäla, grånade hårmanen headbangandes på Sweden Rock hade jag inte höjt på ögonbrynet en sekund. Men här i utsålda Dresdens Kulturpalast, där jag är en av 1 800 som får gåshud av Steven Isserlis uruppförande av Prokovjews konsert för Violoncello och Orchester e-Moll op. 58 tillsammans med London Philharmonic Orchestra, är de studsande lockarna ett exotiskt inslag. Efter ett långsamt intro sprintar Isserlis vänsterhand längs cellons hals fortare än Usain Bolt på speed, för att plötsligt stanna upp och skaka exalterat i ett långsamt vibrato som reverberar genom den nyrenoverade hallen med excellent akustik. Under denna mikropaus söker Isserlis ögonkontakt med publiken och undslipper sig ett leende innan han återigen sluter ögonen och låter stråken framkalla ryska, melankoliska toner ur Montagnana-cellon från 1740-talet. Vladimir Jurowski håller i taktpinnen – och när det är över vill applåderna aldrig ta slut.

Steven Isserlis visar upp Glashütte Original Music Award tillsammans med festivalcheven Jan Vogler och Glashütte Originals VD Thomas Meier.

Du har just fått Glashütte Original Music Award för ditt musikarbete med ungdomar och barn – vilken är din relation till klockor?

– Jag har ingen särskilt stark relation till klockor, eftersom jag skulle behöva ta av dem när jag spelar cello, och då skulle jag tappa dem. Det har redan hänt, min farfar hade en guldklocka som han gav till mig, och nu är den borta, vilket är sorgligt.

Vad är skillnaden mellan mekanisk och musikalisk precision?

– Musikalisk exakthet är annorlunda från mekanisk exakthet. Självklart måste du spela noterna, men det handlar om att skapa ett ramverk där du har friheten att lyssna, där du kan vara spontan genom att förstå exakt vad kompositören ville åstadkomma med varje liten markering. På så sätt uppstår en dialog mellan dig och kompositören där du kan skapa förändringar.

Priset tillverkas av eleverna på urmakarskolan som är granne med Glashütte Original.

Du kommer från en familj av professionella musiker – varför valde du cello?

– Mina föräldrar valde cello, inte jag. Min pappa spelade fiol, min mamma piano, mina systrar fiol och viola, min hund sjöng – så vi behövde en cello. När jag var 4 eller 5 tyckte jag det var så roligt att spela på fel sida av stallet, så att det blev ett fruktansvärt oljud. Därför blev jag tvungen att vänta, vilket gjorde mig jätteledsen. När jag fick börja igen något år senare tog jag det på allvar.

Är det viktigt som konstnär att se på saker på ett barnsligt sätt?

Absolut, om du förlorar barnasinnet förstår du inte oskyldigheten och glädjen i till exempel Hyadn eller Mozart. Humor och allvar går hand i hand, finns inte humorn finns inte tragedin.

Du har också skrivit två barnböcker som kan introducera till klassisk musik.

Musik är viktigt – varje barns liv, oavsett bakgrund, kan transformeras av musik. Ett sjungande barn som lyssnar på Mozart är ett glatt barn, och ju mer bra musik vi kan få in i barns liv, desto bättre blir deras liv.

Vad har du för relation till Sverige?

– Jag har spelat på Berwaldhallen med dirigenten Daniel Harding, chefsdirigenten för Sveriges Radios Symfoniorkester, och jag bodde på vad heter det … hotell Diplomat. Jag älskar det hotellet, jag träffade Cat Stevens där.

Utöver att träffa Steven Isserlis på Glashütte Originals manufaktur fick jag i Dresden också klämma och känna på den mest spännande klockan från Glashütte Original i år – den nya kronografen Senator Chronograph Panorama Date, som introducerar en ny typ av sportig elegans hos märket som har gjort klockor sedan 1845. I augusti får du veta mer om den.

Glashütte Original Senator Chronograph Panorama Date. Stay tuned.

Steven Isserlis. Foto: Anders Modig

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-19 11:15