Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Girard Perregaux Laureato är tillbaka

1970-talet gör sig alltmer påmint på såväl catwalks som i urmakarverkstäder. Girard-Perregaux är ett av de senaste exemplen.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-06-19 14:57  |  Lästid: 2 minuter

Girard-Perregaux Laureato i roséguld med skeletoniserat urverk.

GP Laureato kom 1975 och är ett barn av sin tid: Sportig design, boett av stål, integrerad stållänk och ett växelspel med oktagonala och runda former.

I år gör Laureato comeback i stor stil, med fler varianter än någonsin. Klockcorna kommer i fyra storlekar, fyra urverk och fyra material. Storlekarna sträcker sig från 34 millimeter (dam) , via 38 millimeter (unisex), till 42 millimeter (herr) och 45 millimeter (herrr). Urverken visar att man behärskar hela skalan från quartz, till automatisk och tourbillon, vilken även kommer i skeletoniserad version. Sist men inte minst, de fyra materialen: stål, rött guld, vitt guld och titanium.

Girard-Perregaux Laureato kommer i fyra olika storlekar från 38 till 45 millimeter.

Girard-Perregaux är ett av de riktigt klassiska märkena med rötter som sträcker sig ända tillbaka till 1791. Märket har starka designlänkar, och är väldigt kända för sina Three Gold bridges som presenterades – och fick guldmedalj – på Världsutställningen i Paris 1889. Designen på denna brygga ser du på tourbillonmodellen. Ett bevis på att uppfinningsrikedomen ännu är stark är de priser som regnade över den banbrytande Constant Escapement L.M som kom ut på marknaden 2013. Det är dock fortfarande ett mysterium vem som ritade den första Laureaton. Det sägs ha varit en arkitekt i Milano, men eftersom det inte kan bekräftas vill Girard-Perragux inte gå ut med namnet.

I Sverige hittar du Girard-Perregaux på Fredmans Ur i Stockholm.

www.girard-perregaux.com
www.fredmansur.se

Girard-Perregaux Laureato-utställning på Les Ambassaders i Zürich.

Girard-Perregaux Laurato

Girard-Perregaux Laureato i stål med skeletoniserat urverk.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-06-19 16:01