Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Gary Oldmans klocka från Oscarsvinnande filmen

Churchills favoriturmakare Breguet tillverkade klockan som används i dubbla Oscarsvinnaren ”Darkest Hour.” Från torsdag kan du skåda denna guldrova i Basel, på världens största klock- och juvelmässa Baselworld.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-03-16 17:53  |  Lästid: 2 minuter

Lily James spelar Elizabeth Layton och Gary Oldman Winston Churchill i Darkest Hour, regisserad av Joe Wright. Foto: Jack English / Focus Features

Oscarsvinnande, bioaktuella Darkest Hour, med Gary Oldman som Winston Churchill, fuskade inte när det kommer till kostymen. Det är vida känt att stilgurun Churchill föredrog fickur framför armbandsur – men visste du att hans favoritklocka var en superkomplicerad Breguet 765, som har både minutrepetition och split sekund-kronograf? Breguet 765 har smeknamnet the Turnip – passande med tanke på att det kan översättas med både kålrot och rova, vilket är ett smeknamn för fickur.

Förutom att man lagt till en logotyp är klockan snarlik originalet.

Denna unika klocka, en beställdes 1890 av Churchills farfar, John Spencer-Churchill den 7:e hertigen av Marlborough. Den fungerar alldeles utmärkt än idag och finns att beskåda på Imperial War Museum i London i Churchill War Rooms. Klockan som används i filmen är en replika av Breguet 765, tillverkad av det schweiziska klockföretaget, som på 1700-talet grundades av tourbillonens uppfinnare Abraham-Louis Breguet. Den är inte gjord från grunden likt den unika beställningen på 1800-talet, men den är en fullt fungerande klocka med både minutrepetition och split sekund-kronograf – att tillverka detta var inga konstigheter för Breguet som är ett av Schweiz toppmärken inom Haute Horlogerie. Den enda estetiska yttre förändringen är att man har lagt till en logotyp på urtavlan – logotyper förekom knappt på 1890-talet. (Om det står Breguet på en urtavla från den tiden är det troligen för att tillverkaren vill förtydliga att klockan har en spiralfjäder formad enligt Breguets princip. Detta lärde jag mig när jag trodde att jag gjorde ett secondhandfynd för en tusenlapp, men det är en annan historia.)

Inför Oscarsutdelningen – där filmen plockade hem både Bästa manliga huvudroll och Bästa smink, och var nominerad för bästa kostym – ställdes klockan ut i Beverley Hills. Nu har den återvänt till Schweiz, där den visas upp på Baselworld 22-27 mars.

Den unika klockan är inte till salu.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar