Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Gadget-klockor för miljoner

På Salon International de la Haute Horlogerie presenterade HYT, Urwerk och Van Cleef & Arpels klockor med inbyggda gadgets där du själv skapar kraften. Roliga. Precisa. Innovativa. Så om du har runt en miljon över, varför inte?

Anders Modig  |  Publicerad 2016-02-08 08:47  |  Lästid: 2 minuter

 Urwerk_EMC_TimeHunter_Ceram_packshot

Urwerk EMC Timehunter

Embryot till independentmärket Urwerk såddes när urmakaren/dj:n Felix Baumgartner och konstnären/dokumentärfilmaren Martin Frei bodde i ett ockuperat hus i Geneve. Några år snare, efter ett par år i New York, startade de märket som idag har 16 år på nacken och en stabil output av 150 klockor per år. I januari 2016 presenterades en utveckling av den inbyggda EMC-tekniken, som tillåter bäraren att testa precisionen på sin mekaniska klocka. Hur? Du laddar den elektriska testaren, genom att vrida runt spaken ett tjugotal gånger. Sedan trycker du på knappen varefter en ljusstråle inuti klockan läser av balanshjulet som är en del av det automatiska mekaniska urverket. Resultatet visas på urtavlan i vänstra övre hörnet. Om det vore bilprovningen så vore det som att ha bilprovningen inbyggd i instrumentbrädan.

Pris: 1 207 000 kronor
www.urwerk.com

 

VanCleef_SIHH2016-Complications-MidnightNuitLumineuse-Packshot-02-HD-1

Van Cleef & Arpels Midnight Nuit Lumineuse

Vad har en spis eller cigarett-tändare att göra med klockor i miljonklassen? Jo, piezo-elektricitet. Piezo-vaddå? När vissa material gnuggas mot varandra skapas elektrisk energi, vilket är hur gasspisar och klick-tändare får sin gnista. Van Cleef vill inte ha gnistor i sin klocka, men däremot vill de att de fem diamanterna i stjärnbilden enhörningen ska gnistra lite extra, varför de har petat in sex LED-lampor under diamanterna i stjärnbilden enhörningen, lampor som får tillräcklig energi för att lysa i några sekunder från de keramiska stavar som gnuggas mot varandra när du trycker på knappen klockan sju.

Pris: På förfrågan.
www.vancleefandarpels.com

 

HYT-H4Metropolis-ByNight-300dpi

HYT H4 Metropolis

HYT, som är bekanta med Cafés läsare sedan tidigare, har ett problem med sin revolutionerande teknik med timvisare i form av en vätska som drivs framåt av bälgar i ett extremt tunt kapillär-rör: Det är svårt att se vad klockan är när det blir lite mörkt. Och den extremt komplicerade kemiska sammansättningen i vätskan har hittills inte tillåtit en addition av självlysande ämnen. Så, vad göra? Bygga in en liten mini-dynamo som består av 85 delar, såklart! Genom att veva runt armen fyra fem gånger får du tillräckligt med energi för att de två LED-lamporna ska lysa upp klockan inifrån i cirka fem sekunder. Klockan hittar du bland annat på Colette i Paris.

Pris: 992 500 kronor
www.hyt-watches.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-08 08:55