Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Fotografens favoritklocka

Vilken klocka bär du om du har hittat ditt drömyrke? Först ut i Cafés nya serie ”favoritklockan” är Åke E:son Lindman, Sveriges främsta arkitekturfotograf.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-07-30 17:40  |  Lästid: 2 minuter
Panerai Luminor Marina från slutet av 1990-talet.

Panerai Luminor Marina från slutet av 1990-talet. Foto: Åke E:son Lindman

Namn: Åke E:son Lindman
Yrke: Arkitekturfotograf
Aktuell med: ”United Nations – the story behind the headquarters of the world”, utgiven av Max Ström förlag. Författare Mark Isitt.
Favoritklocka: Panerai Luminor Marina
Andra klockor i samlingen: Omega Speedmaster, Rolex Submariner Longines Honour and Glory

”Jag hittade min Panerai Luminor Marina i en butik i London för första gången i slutet av 1990-talet – då fanns inte Panerai i Sverige. Jag hade aldrig sett något liknande – på den tiden fanns det knappt några stora klockor. Och det var nog det jag föll för: storleken, kombinerat med det speciella spännet över kronan som gör att klockan är vattentät ner till 300 meter, det maskulina och sist men inte minst att den är så otroligt funkis med sina stora siffror. Jag gillar verkligen siffrornas enkla design och den svarta urtavlan – den är motsatsen till Breitlingvulgo. Jag gillar också att det är en av de tidiga riktiga dykarklockorna som Panerai började tillverka åt vanligt folk – tidigare gjorde de exklusivt klockor och dykinstrument åt den italienska marinen.

Jag har ett svart skinnarmband, ett brunt skinnarmband och ett gummiband för varma sommardagar, och de band som inte används ligger i boxen av päronträ. I slutet på 1990-talet kostade den här klockan lite över 20 000 kronor – nu kostar en liknande, nytillverkad modell 45 000 kronor.”

– Berättat för Anders Modig

Panerai Luminor Marina

Panerai Luminor Marina. Foto: Åke E:son Lindman.

Spännet som trycker in kronan gör att klockan är vattentät ner till 300 meter utan att ha screw-down-krona.

Spännet som trycker in kronan gör att klockan är vattentät ner till 300 meter utan att ha screw-down-krona. Foto: Åke E:son Lindman.

Åke E:son Lindman

Åke E:son Lindman.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-31 02:26