Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Film: Två djupingar och en modekramare från Oris

Eftersom september är ovanligt varm så bjöd Anders Modig in Rolf Studer, som delar VD-posten på Oris med Claudine Gertiser-Herzog, för vad som troligtvis världshistoriens första intervju utförd under simning. Givetvis testade vi tre av våra favoriter bland märkets dykarklockor. Missa inte klippet längst ner i artikeln!

Anders Modig  |  Publicerad 2016-09-13 16:37  |  Lästid: 4 minuter
Oris Prodiver

Oris Prodiver är vattentät ner till 1 000 meter.

– Den här kommer direkt från fabriken, de första kommer ut i butik om ett par veckor. Så det är definitivt den första Prodiver som testas i naturen, säger Rolf Studer när vi intill den slingrande Rhenfloden utkanten av Basel packar ner våra kläder i våra torrsäckar.

Flodsimning är ett folknöje i Basel, så utan att tveka kliver vi ner i den 20-gradiga, kraftigt forsande floden som bär oss utför ett par meter i sekunden.

Rolf Studer

Rolf Studer fixar lätt ett mångdubbelt simborgarmärke på lunchrasten.

Efter hundra meter sträcker Rolf upp sin vänstra handled likt damen i sjön –  ni vet hon med Excalibur-svärdet,  för att visa upp Oris Prodiver, en extrem dykarklocka som är vattentät ner till tusen meter. Vilket ju kan behövas när man … ingen jävla aning, men det känns coolt att veta att denna klocka faktiskt klarar av det om man skulle råka halka in i en Jaques Costeau-aktig expedition. (Skulle man få bära knallröd sotarmössa då?) Klockan har liksom tidigare heliumventil och screw-down-krona, men har fått en rejäl makeover.

– Den har ny titaniumboett , ny ring med vårt unika ringlås-system, som går ut på att du lyfter på ringen för att kunna vrida den, nya screw-down-tryckknappar för kronografen, nytt gummiband och nytt fjärilsspänne, säger Rolf.

Medan vi flyter ner och längre bort likt en Eldkvarnlåt försöker jag fumlande använda min flytande torrsäck som stativ, samtidigt som Rolf trampar vatten för att stolt visa upp sin högra handled som pryds av en Oris Aquis Depth Gauge Chronograph, utrustad med en mekanisk djupmätare.

– Djupmätaren funkar genom att vatten åker in genom ett hål i kristallen klockan 12, vidare in i en kanal som är fräst i glaset. Och när du dyker ner, så komprimeras luften i kanalen av vattnets tryck, vilket gör att djupet indikeras på en skala.

Oris Aquis Depth Gauge Chronograph.

Oris Aquis Depth Gauge Chronograph.

Diver Sixty-Five kring min egen handled är också en fantastisk kompanjon för en lunch-simning. Denna klocka som varit ständigt kärleksbombad av press och samlare sedan den kom ut 2015 har i år växt till 42 millimeter och försetts med en blå, välvd urtavla och ett natoband med dubbelspänne. Och tro det eller ej – den är ännu vackrare. Om du letar efter en sportig klocka som också funkar till en mer formell look, så kan du sluta leta här.

– Det är en riktig dykarklocka som påminner om vår rika historik – det är inte alla som vet att vi har gjort 278 egna urverk genom åren. Dessutom knyter Sixty-Five an till den allmänna retrotrenden som ju är överallt. Den här klockan har också hittat en för oss ny kundgrupp – modeintresserade som också gillar traditionella klockmärken. Och nu när blått är det nya svarta så funkar den här klockan otroligt bra till det mesta, till och med en mörkblå kostym, säger Rolf.

Oris Divers Sixty-Five.

Oris Divers Sixty-Five.

Ni gör bara mekaniska klockor, hur ser du på smarta klockor?

– Jag ser det som sneakers och riktiga skor. Du vill inte ha sneakers till allt, du vill också ha en riktig klocka med dina riktiga skor. För Oris skulle det inte funka att göra smarta klockor, eftersom vi gör funktionella klockor som löser problem på ett mekaniskt sätt – vi har till exempel klockor med djupmätare, höjdmätare, urverk med tio dagars gångreserv – och allt är mekaniskt.

Efter ett par kilometer har vi nått vårt mål – en lunchburgare hägrar.

www.oris.ch

Priser:
Oris Prodiver cirka 39 200 kronor
Oris Aquis Depth Gauge Chronograph cirka 42 660 kronor
Oris Divers Sixty-Five cirka 16 500 kronor

Rolf Studer

Rolf Studer

Rhensimning i Basel.

Rhensimning i Basel.

På väg mot lunch.

På väg mot lunch.

Rolf Studer och Oris Aquis Depth Gauge Chronograph.

Rolf Studer och Oris Aquis Depth Gauge Chronograph.

Rolf Studer och Oris Prodiver.

Rolf Studer och Oris Prodiver.

Rolf Studer

Rolf Studer.

Oris Divers Sixty-Five

Oris Divers Sixty-Five

Oris Aquis Depth Gauge Chronograph, Oris Prodiver och fjärilsspännet som håller Divers SIxty-Five på plats.

Oris Aquis Depth Gauge Chronograph, Oris Prodiver och fjärilsspännet som håller Divers SIxty-Five på plats.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar