Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Femtiotal och nutid blandas i Vacheron Constantin FIFTYSIX®

Det är inte varje år som de klassiska märkena släpper en kollektion med helt nydesignad boett. I år kom dock Vacheron Constantin Fiftysix, som innehåller tre olika komplikationer och sex modeller.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-07-14 11:30  |  Lästid: 3 minuter

Vacheron Constantin FiftySix Complete Calendar med stålboett.

Kan man vara både historisk och modern på samma gång? Vacheron Constantin gör sitt allra bästa. När världens äldsta, fortfarande aktiva klockmärke – de har hållt igång sedan 1755 – släpper en ny kollektion så tar seriösa klocksamlare notis. Vacheron Constantin FIFTYSIX®, som innefattar komplett kalender, day-date och ”bara” datum, samtliga automatiska, är inte bara en nutida design inspirerad av den klassiska femtiotalsmodellen ref 6073 som kom ut 1956, så är det också första gången som de presenterar en kollektion med stål- och guldboetter.

FiftySix Self-Winding med stålboett blandar lyx med enkelhet.

Men även de ”enkla” stålvarianterna har visare och applicerade index av vitt guld, liksom rotor av 22 karats roséguld. Och den allra ”enklaste” modellen med datum har ett helt nytt urverk, döpt till1326, som har 48 timmars gångreserv.

FiftySix Self-Winding med stålboett har en rotor av 22 karats guld.

Samtliga modeller är tillverkade efter konstens alla regler när det gäller performans och dekorationer, vilket syns i att de har Geneve-sigillet, och de kommer alltså i tre olika nivåer av komplexitet: FiftySix Self-Winding, som är automatisk och bjuder på datum klockan 3. Ett steg upp hittar du FiftySix Day-Date, som på två extra urtavlor på vardera sidan om klockan 12 ger dig dag och datum, samt gångreserv klockan sex. Den mest avancerade modellen, FiftySix Complete Calendar ger dig en komplett kalender med precisions-månfas (du måste ställa om en dag efter 122 år, jämfört med vart tredje år på enkla månfasindikatorer). Du måste dock vara medveten om att en komplett kalender inte är en evighetskalender – du måste själv ställa datumet de fem gånger om året när det är färre än 31 dagar i månaden.

FiftySix Day-Date.

FiftySix blandar femtiotalet – en gyllene era för kostymklockor med nutida teknik. Ett synligt exempel på detta är sektor-urtavlan där olika slipningar ger intrycket av att vara two-tone, när det i själva verket är samma färg, som reflekteras olika tack vare olika ytor. Det extrema detaljtänket går även bortom boetten. Från aligatorläder av högsta klass till fjärilsspännet med malteserkorset, vilket är märkets signum.

Priser:
FiftySix Complete Calendar

FiftySix Complete Calendar.

Guld 381 000 kronor
Stål 243 000 kronor

FiftySix Day-Date

FiftySix Day-Date har en gångreservindikator klockan 6.


Guld 346 000 kronor
Stål 185 000 kronor

FiftySix Self-Winding

FiftySix Self-Winding med stålboett.

Guld 207 000 kronor
Stål 124 000 kronor

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar