Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Fem tips innan du köper vintage-Rolex

En av våra läsare, som är sugen på att köpa en vintage-Rolex, mailade mig för att fråga om råd. Tillsammans med en av Sveriges främste vintage-experter, Mikael Walhagen – Head of Watch Department på auktionshuset Sotheby’s i Genéve, ger vi svar – vilka givetvis kan appliceras på alla andra klockmärken.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-07-18 10:10  |  Lästid: 3 minuter

Rolex Submariner med stålboett från cirka 1974. Tillverkad för peruanska flygvapnet.

Hej Anders!

Tänkte först säga tack för en grym blogg om klockor!
Jag tänkte kolla med dig om du har några tips vad jag ska tänka på innan jag köper en vintage rolex datejust 1601,1603 eller vintage submariner.
Tycker du att de ska vara ett krav att cert finns på klockan?
Väldigt tacksam för tips.

Med vänlig hälsning,
Andreas

Hej Andreas!

Tack för ditt mail. Här kommer våra bästa tips – lycka till med klockorna.

  1. Box och papper

Certifiering, vad som ofta brukar kallas på box och papper, nämns ofta som en viktig beståndsdel. Men Mikael Wallhagen, som 2017 handplockades till Sotheby’s från Bukowskis, menar att vi lever i nya tider.
– Jag anser skicket är viktigare än papper – för några år sedan var det tvärtom. När det gäller proveniensen, klockans historia, så är det positivt om du kan köpa från första ägaren eller ett auktionshus som har dokumenterat historien. Men ju flera led klockan har, desto mindre viktig är proveniensen – om den inte har tillhört en kändis, eller tillhör de ovanliga dubbelsigneringarna i stil med Comex.

Rolex Datejust med stålboett och ring av vitt guld från 1978, med Jubilee-armband.

  1. Läs på

Innan du köper en vintage-Rolex bör du göra din hemläxa, och det räcker inte med några googlingar. Ta hjälp av böcker och experter för att lära dig att känna igen urtavlor, ringar, visare, urverk och armband. Titta in på auktionshus och be att få titta närmare på klockor och läs deras auktionskataloger. För att själv kunna göra korrekta bedömningar måste du ha sett hundratals, eller tusentals klockor. Tänk på att titta efter nya utgåvor av böcker – vissa som är 20 år gamla innehåller mängder av fel.

– Den senaste versionen av Mondanis bok om Submariner och Sea-Dweller är ett bra exempel som kan man lita på, säger Mikael Wallhagen.

 

  1. Se upp för fakes och frankensteins

Med gamla Rolex handlar det om att hitta en bra urtavla – och att boetten, visare, et cetera är en konfiguration som stämmer. När du har gjort din hemläxa så är Rolex urtavlor är ofta relativt enkla att åldersbedöma, eftersom de under olika årtionden använt vissa typsnitt och märkningar på tavlan. Till exempel hör radium-märkningen för självlysande detaljer 1950-talet till, och om den är tritiummärkt så är det säkerligen en tavla från 1970-talet. Stämmer inte detaljerna med varandra så är klockan antagligen en Frankenstein – ett hopplock av olika delar som egentligen inte hör ihop – eller rent av en fake. Utgå från att ”är det för bra för att vara sant, så är det för bra för att vara sant” – inte minst på nätet. Men drömmen om loppisfynd lever vidare – plötsligt händer det. Som det gjorde för Zach Norris som 2017 hittade enLeCoultre Deep Sea Alarm från 1959 för 5.99 dollar på en loppis och sålde den någon vecka senare till en samlare för 35 000 dollar och en Omega Speedmaster.

Rolex Datejust med blå urtavla och romerska siffror från 1997. Även här är boetten av stål, ringen av vitt guld och armbandet av Jubilee-typ.

  1. Internetforum

Vintage Rolex forum är ett forum som har många kunniga medlemmar, vilket gör att du kan hitta mycket info här. Tänk dock på att kolla upp de olika skribenterna, och bedöm relevansen efter vem som har skrivit vad – och kolla också hur gamla inläggen är.

En så kallad Rolex Submariner “Kermit” från cirka 2004, ett år efter att Rolex släppte varianten med grön ring, vilket har blivit en av de mest eftersökta Submariner-modellerna.

  1. Auktionshusen

Auktionshusen erbjuder mängder av intressanta vintageklockor – och du kan också ta hjälp av deras lokala experter efter du har köpt en klocka någon annanstans. Till exempel så är Georgios på Kaplans på Biblioteksgatan och Tony Frank på Sotheby’s Stockholmskontor duktiga på Rolex, kan oftast vara på klockor, och kan auktorisera med intyg att klockan är vad det är. Men då måste du ha klockan fysiskt.

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-07-18 13:59