Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

En ny klocka för den nya månen

Frederique Constant presenterar en ny klocka för något som har fascinerat hela mänskligheten sedan urminnes tider, inklusive surffreaks och Ozzy Osbourne – en klocka för dig som vill ha koll.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-18 12:54  |  Lästid: 2 minuter

Idag är det nymåne – vilket i vanlig ordning kommer att följas av tilltagande fullmåne och avtagande måne. Denna cykel har fascinerat mänskligheten sedan urminnes tider, eftersom månfasen påverkar allt från tidvatten, surfvågor och jordbävningsintensitet, till sömncykler, galenskap och rockmusik. (Är Ozzy Osbournes Bark at the Moon 1983 års musikaliska höjdpunkt?) Med andra ord så är månfasen en användbar komplikation som ger dig koll.

I vanlig ordning så bjuder Frederique Constant på mycket klocka för pengarna – stålvarianten blir din för mindre än 30 000 kronor.

Förra veckan presenterade Frederique Constant sin nya eleganta Slimline Moonphase Automatic. För det rimliga priset 28 000 kronor så får du stålvarianten av en automatisk mekanisk klocka med egentillverkat urverk utrustat med datum och månfas klockan sex. Bakboetten är av safirglas genom vilken du kan se dekorationer i form av perlage och cote côtes de Genève. Dessutom är de svarta dauphineformade visarna av handpolerade, och klockan hålls på plats av ett alligatorband med fjärilsspänne. Om du lägger ytterligare ett par tusenlappar så får du för 30 800 kronor en guldpläterad modell, vilket i Frederique Constants fall innebär att den 42 millimeter stora klockan genom en elektrisk galvanisering försetts med ett 12 till 14 tusendels millimeter tjockt lager av 18K roséguld.

Den roséguldspläterade varianten kommer med ett brunt alligatorarmband.

Om du inte har en klocka med månfas så kan du åtminstone se ungefär var i måncykeln vi befinner oss genom att notera vilken sida månskäran är på – från och med i morgon kan du se att månen är tilltagande, eftersom den växer till sig på högersidan, till skillnad från avtagande, då den synliga delen av månen ligger till vänster.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-18 12:55