Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

En lysande kronograf

Den nya medlemmen i Datograph-familjen från tyska A. Lange & Söhne är som gjord för nattliga äventyr. Men vad är det egentligen som gör att vissa kronografer kallas för flyback? Och hur kommer det sig att den här kronografen kostar nästan en miljon kronor?  

Anders Modig  |  Publicerad 2018-11-10 11:43  |  Lästid: 4 minuter

Artikeln är ett annonssamarbete med A. Lange & Söhne.

Lange & Söhne Chronograph Up/Down ”Lumen”. Namnet är en munfull, men känns välförtjänt för en flyback-kronograf i platina från vad som av konnässörer världen över anses vara Tysklands mest exklusiva klocktillverkare.

 

Klockintresserade känner till att en kronograf är ett tidtagarur, till skillnad från en kronometer, som helt enkelt är en mekanisk klocka med certifierad precision. Men vad är egentligen en flyback-kronograf? En flyback är praktisk när du ska ta tid på flera sekvenser direkt efter varandra. I stället för att behöva stoppa och nollställa, så trycker du på knappen klockan fyra en gång, vilket nollställer – visarna ”flyger tillbaka” – och startar en ny tidtagnings-sekvens.

Minutvisaren för tidtagaren är precis – ett patenterat system gör att den switchar minut även om tidtagningen skulle stoppas på exakt 60 sekunder.

Med andra ord inga tvivel för att se om ditt ägg kokat fem eller sex minuter. Och eftersom ytterringen har 300 markörer så kan du klocka med en femtedels sekund exakthet.

Exakthet präglar också datumväxlingen vid midnatt. Den sker exakt när klockan slår tolv, till skillnad från billigare klockor som ändrar datum över några timmar. För att klockan ska vara lätt att ställa de månader som inte har 31 dagar har du en tryckknapp klockan 11.

Ett av A. Lange & Söhnes visuella kännetecken är det handgraverade blom-mönstret på balansfjäder-hållaren, vilket ger varje klocka en unik signatur. Det är bara ett exempel på att urverkets 454 delar är behandlade enligt konstens alla regler. Lange är dessutom ett av ytterst få företag som tillverkar balansfjädrar. Första steget vid tillverkningen av de individuella delarna är CNC-maskiner. Därefter bearbetas de för hand. Vissa slipas tills de är spegelblanka, andra vinkelslipas. Vissa delar får en perlageslipning, andra förses med Glashütte ribbing, vilket är det tyska urmakeriets variant av det som kallas för Côte de Genève. Alla delar genomgår någon eller några av dessa behandlingar – det spelar ingen roll om de är synliga eller inte efter att klockan är hopmonterad för hand. Dessutom monteras alla delar i urverket inte bara en gång, utan två gånger. Att plocka isär och sätta ihop klockan en extra gång är ett extremt tidskrävande handarbete som går ut på att säkerställa att alla delar är i perfekt trim. Givetvis använder man också modern teknik: exempelvis skannas mainplate vid flera hundra punkter, vars mått verifieras med en exakthet av tiotusendels millimetrar.

Perlage-mönstret på urverksdelarna under den halvtransparenta urtavlan av safirglas skapar intressanta, lätt triangulära reflektioner. Jag har under mina 14 år som jag skrivit om klockor aldrig stött på safirglas med denna behandling. Langes VD Wilhelm Schmid beskriver märkets strategi:

– Det är typiskt Lange att inte göra det uppenbara; vi gör det oväntade.

Den stora nyheten med Datograph Up/Down ”Lumen”, som tillverkas i 200 exemplar är dock användandet av just lumen – i generösa mängder. Det självlysande materialet har en behaglig grön ton, som efter mörkrets inbrott lyser upp det stora datumet, de extra urtavlorna och urtavlans ytterring. Minut- och timvisaren är ifyllda med lumen; kronografhanden är helt täckt, och du har även lumen på gångreservens visare som står på 60 timmar när den är helt uppdragen.

Eftersom tillverkningskapaciteten av klockor på den här nivån är begränsad, är A. Lange & Söhne en av klockvärldens mest välkända hemligheter. Vilket i regel innebär att du får vänta upp till ett halvår på en klocka, om du inte har turen att komma in i en butik just vid leverans.

– Mitt jobb går ut på att göra en hemlighet lite mindre hemlig, säger Wilhelm Schmid.

Se kortfilmen “Time Arch”, sponsrad av A. Lange & Söhne.

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-11-16 11:34