Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

En klocka för den svarta marknaden

Det finns svart och så finns det svart. Och så finns det Vantablack, som är det närmaste du kan komma att stirra in i ett svart hål. H. Moser & Cie. Introducerar nu världens svartaste klocka – med hela urtavlan täckt av Vantablack.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-09-24 10:23  |  Lästid: 3 minuter

Supersvarta Vantablack absorberar upp till 99,965 procent av allt ljus – vilket gör dig närmast snurrig, eftersom det inte finns några som helst referenser eller blänk eller hållpunkter i det svarta, det är liksom bara … svart. Upplevelsen av nyansen på en yta täckt av Vantablack är som en blandning av sammet och vätska. Men när jag sitter på H.Moser & Cie:s – Moser i folkmun – fabrik i schweiziska Schaffhausen och stirrar in i en urtavla, så inser jag att det troligen beror på hur vår hjärna fungerar: Vår hjärna försöker alltid ”fylla i” det som saknas med hjälp av tidigare referenser.

– Man kan inte riktigt uppfatta materialet – det upplevs som matt och blankt på samma gång, vilket förvirrar hjärnan, säger Mosers VD Edouard Meylan med ett nöjt leende om urtavlan på Endeavour Perpetual Moon Concept.

 

Minnesgoda Caféläsare vet att Vantablack använts tidigare i klockvärlden. 2016 kom MCT med ett samarbete med Anish Kapoor, men denna klocka hade bara lite Vantablack i hörnen och på sekundvisaren. Kapoor har för övrigt ensamrätt på att använda Vantablack i konstvärlden. Detta i mina ögon absurda patent ledde för övrigt till ett fantastiskt battle på sociala medier då den upprörda konstnären Stuart Semple skapade PINK – världens mest intensiva rosafärg – och erbjöd den till alla som kunde bevisa att de intevar Anish Kapoor. Kapoors reaktion? Han postade en bild och en film där långfingret var täckt av den neonrosa färgen … Värt att nämna i detta sammanhang är att Moser inte har något att göra med Kapoor.

 

Hur fungerar då Vantablack? Vantablack är inte en färg, det är en yta täckt av extremt tunna fibrer som slukar 99,965 procent av kringliggande ljus. För att få en idé om hur tunna dessa fibrer är i förhållande till sin längd, så kan du föreställa dig att om den halv-millimeter tjocka urtavlan skulle vara en skog, så vore träden cirka tre kilometer höga. Dessa fibrer är också extremt känsliga – de kan absolut inte vidröras, för då kollapsar fibrerna i en extremt långsam dominoeffekt. Vilket naturligtvis gör monteringen av klockorna extremt komplicerad.

– Lyx handlar om att göra saker som inte är enkla att göra, i begränsad upplaga. Det är det jag gillar med Vantablack, att det är komplicerat att producera och det är komplicerat att arbeta med – en sådan här urtavla kan inte bli kopierad i Kina, säger Meylan.

Endeavour Perpetual Moon Concept Vantablack kommer med 42 millimeter stor stålboett, och för dig som vill ha lite färg i tillvaron kommer den också med en midnattsblå fumé-urtavla med boett av roséguld. Urverket är Mosers egna handuppdragna HMC 801, och månfasen är extremt exakt. En måncykel är i genomsnitt 29,53059 dagar, vilket är 29 dagar, 12 timmar, 44 minuter och 2,9 sekunder. Och eftersom Mosers geniala system för månen bara avviker med 23 hundradelar per dag, så kan det vara bra att nästa gång du behöver ställa om månen en dag är om 1 027,3 år. Båda varianterna av Endeavour Perpetual Moon Concept kostar cirka 320 000 kronor.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar