Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

En digital jubileumsklocka

Det är extremt populärt att fira jubileum i klockvärlden – och IWC är först ut 2018 med ett jubileum som heter duga – 150 år sedan märket grundades i schweiziska Schaffhausen. Firandet inleds med en flört med märkets första digitala klocka.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-01-03 16:41  |  Lästid: 2 minuter

 

Med A tribute to Pallbearervisar IWC att man också behärskar nätt, elegant och minimalistisk design.

Schaffhausen, 1884: Grundaren av IWC, den amerikanska entreprenören F.A. Jones ser tillbaka på 16 års framgångsrik verksamhet som kombinerar schweiziskt hantverk med amerikansk industrialiseringsteknik. Men han vägrar stå still – och presenterar under detta år som USA börjar använda standard-tid, en revolutionerande design – Pallweber, med digitala siffror på en emaljerad urtavla, med en extra urtavla för sekunder. Digitala siffror på klockspråk är alltså när tiden visas med separata nummer i en öppning, till skillnad från det normala förfarandet med visare som i regel pekar på siffror eller positioner. Klockan fick sitt namn från den österrikiska urmakaren Josef Pallweber som stod bakom uppfinningen som gjorde tekniken möjlig – det speciella är att siffrorna ”hoppar” framåt exakt när det är dags, till skillnad från visares gradvisa rörelser. Detta är möjligt genom att ett separat löpverk hakar på huvudlöpverket endast när siffrorna ska bytas – det vill säga varje minut, var tionde minut och varje timme. När jobbet är utfört hakar detta separata verk loss sig själv. Fickuret med denna teknik blev populärt, men danade snabbt i popularitet, och slutade tillverkas efter endast två år, vilket gör att original-Pallweber idag är ett av de mest eftertraktade fickuren från IWC.

En av de första klockorna från 1880-talets mitt, med teknik utvecklad av Josef Pallbearer.

Snabbspola till 2018: Årets Pallweber har en boett av rött guld, och en vit urtavla som är lackad – ett av kännetecknen på de olika jubileumsuren som IWC kommer att släppa under 2018. Det handuppdragna jubileums-armbandsuret IWC Tribute to Pallweber Edition har en gångreserv på 60 timmar, tillverkas i 250 exemplar, och ett av dem kan bli ditt för cirka 375 000 kronor.

1800-talsdesignen har anpassats till ett elegant armbandsur av idag.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-03 16:49