Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Dubai dominerar klockscenen

I en perfekt kombination av höstdepps-tinande solsken och svalkande ökenvindar utspelade sig i november den andra upplagan av årligen återkommande Dubai Watch Week.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-12-23 16:14  |  Lästid: 4 minuter
_SC26924

Av Anders Modig och Nina Zanetti-Martin

Dubai Watch Week arrangeras i det gargantuanska, kitschigt glittrande köptemplet Dubai Mall och i Dubai International Financial District (DIFC); det sistnämnda en eljest mix av Bladerunner och Friends med dystopiska skyskrapor och intima gallerier och al frescocaféer i gatuplan.

Bakom evenemanget står mellanösterns viktigaste återförsäljare, Ahmed Seddiqi & Sons, och schweiziska Fondation de la Haute Horlogerie, med moraliskt stöd av Hennes Höghet Sheikha Latifa Bint Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Dessa tre partners skänker naturligtvis tyngd, men det som gör DWW speciellt är att dess olika events är öppna för allmänheten. Inte bara som åskådare – här spelar (den föranmälda) allmänheten huvudrollen.

_E8A8110 copy

Dubai Mall bjöd på två utställningar, The Mastery of Time and 24 Hours in the life of a Swiss Cuckoo Clock, båda rejäla historielektioner juxtgapositionerade av kringliggande flaggskeppsbutiker vars skyltfönster glimrade med godbitar i stil med den diskret uppdaterade Rolex Explorer 214270, nostalgiska Panerai Luminor 1950 eller den äventyrsdoftande Breitling Super Ocean 46.

För priset av en kopp kaffe kan du ta en taxi från Dubai Mall till DIFC. Vill du med tanke på kommande klockköp hushålla med varje krona kan du spara en tjuga genom att i stället åka en station med metron. Här fanns möjligheterna till samtal med mängder av klockvärldens högsta toppar – Café träffade bland andra affärsgeniet Alain Zimmerman, VD för prisvärda Baume & Mercier som presenterade en ny evighetskalender i Cliftonkollektionen, industridesignern Benoît Mintiens, grundare av finurligt roterande Ressence och pipskäggiga Philippe Dufour som sög på sin snirkliga pipa . Om du ska känna till fem independenturmakare så är Monsieur Dufour en av dem – han hyllas som en av nutidens allra, allra främste.

Ett av de första uren från Ferdinand Berthoud, tillverkat på tidigt 1800-tal.

Ett av de första uren från Ferdinand Berthoud, tillverkat på tidigt 1800-tal.

På en så kallad Creative Hub beskrev Karl-Friedrich Scheufele, VD för Chopard, födelsen av det nya (med rötter till 1753)  klassiskt-tekniskt inriktade systermärket Ferdinand Berthoud, som veckan innan plockade hem ett av de allra tyngsta priserna på Grand Prix d’Horlogerie I Geneve. Fabrizio Buonamassa Stigliani dechiffrerade genom en powerpoint BVLGARIs minst sagt mångfacetterade (eller rent av splittrade) designfilosifi och Edouard Meylan, VD för H. Moser & Cie., lanserade sin ”smart” watch, ett mekaniskt ur med Apple-aktig rektangulär boett; en ironisk kommentar till den nya hypen. Dessa typer av föredrag och presentationer gav allmänheten ytterligare möjligheter att hänga och ta selfies med sina klockhjältar.

Café provade också på Master Classes, ett något missvisande namn eftersom de snarare innebär de första staplande stegen att lära känna insidan av ett mekaniskt ur. Men tro oss när vi säger att det är nog så svårt att med hjälp av en långsmal pincett och en slirig lupp åter positionera drivfjädern som inte är tjockare än ett människohår. Med hjälp av lärarna – även de från den högsta ligan av urmakare – Andreas Strehler och Antoine Preziuso, lyckades vi till slut få den bångstyriga, svajande fjädern på plats så att den åter vibrerade som ett bultande klockhjärta.

Philippe Dufour tycker att alla kan fara åt pipsvängen.

Philippe Dufour tycker att alla kan fara åt pipsvängen.

Trots den iskalla luftkonditioneringen uppstod heta diskussioner inte minst när föredrag gavs kring ämnen som “smartklockornas framtid”, design och kreativitet, starta ditt eget märke. Sist men inte minst träffade vi Stephen McDonnel som står bakom urverket i MB&F:s Legacy Machine Perpetual. Den gode irländaren påminde oss om att kreativa människor har en fäbless för ur-dåliga vitsar, och därefter fick vi också en personlig genomgång av den berömda boettmakaren Pierre Hagmans portfolio.

Mig veterligen har den här nivån och mängden av klockpersonligheter aldrig förr presenterats med full tillgång för allmänheten, som ju i slutändan är den som spenderar sina surt förvärvade på tickande smycken. Kanske är DWW rent av en av inspirationerna till att nästa mega-event på urkalendern. Salon International de la Haute Horlogerie i Genève i slutet av januari har en öppen dag i slutet av mässan?

Shukran Jazilaan – tack så mycket – till Dubai Watch Week för den här gången, vi ses igen 2017. Kommer du också?

www.dubaiwatchweek.com

IWC-legendaren kurt Klaus omgiven av unga lärljungar.

IWC-legendaren kurt Klaus omgiven av unga lärljungar.

Edouard Meylan visar upp en av de senaste klockorna från Moser.

Edouard Meylan visar upp en av de senaste klockorna från Moser.

Masterclass med Vianney Halter.

Masterclass med Vianney Halter.

_MG_7560 _MG_8332 _E8A8835 _SC17071 _SC17857 _SC27395 _SC27416 _SC27481 IMG_4310
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar