Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Café testar världens smartaste evighetskalender

Café testar klockor! Det Luzern-baserade märket Ochs und Junior tillför något nytt inom både design och teknik. Vi har haft deras mest avancerade klocka, evighetskalendern, på handleden ett par veckor.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-12-06 14:28  |  Lästid: 5 minuter

 

På denna bild visar klockan att det är 10 juni och att är skottår.

På denna bild visar klockan att det är 10 juni och att är skottår.

Ochs und Junior, som har en årlig tillverkning av 150 klockor, är närmast ihjälkramat av klockkonnässörer runt hela jorden. Märket grundades för åtta år sedan av Ludwig Oechslin – som klev in i urmakarnas hall of fame när han i en tidigare position utvecklade den första fungerande balansfjädern av silicium. Jämte sig har han Beat Weinmann, som ville göra något eget efter att ha jobbat för en av Schweiz tyngsta återförsäljare.

Evighetskalendern från Ochs und Junior som jag har testat under två veckor är den mest avancerade klockan som märket tillverkar, men märkets tre explicita grundregler är desamma i alla modellerna: Ingen logotyp, inga dekorationer och inga rabatter. Om designen är minimalistisk, så är tekniken ännu mer reducerad. På en evighetskalender, behöver du bara ställa datumet en gång vart hundrade år, och faktum är att Oechslin lyckats med konststycket att skapa en evighetskalender genom att bara lägga till nio delar till ett vanligt kalenderurverk. För att ge perspektiv på saken så lägger andra märken till upp till 160 delar. Systemet är oerhört intuitivt: månadernas dagar på den yttre ringen, med den 15:e klockan sex. De fyra punkterna som sitter tillsammans pekar på en timme, vilket är månaden. Huruvida det är skottår eller inte syns i de fyra prickarna – när den yttersta är ifylld är det skottår.

Ytterringen visar att det är den 20:e, klustret med fyra att det är juni, och den yttre ifyllda av de fyra att det är skottår.

Ytterringen visar att det är den 10:e, klustret med fyra att det är juni, och den yttre ifyllda av de fyra att det är skottår. Den lilla ringen klockan sex är en sekundvisare, den lilla ringen klockan tolv är gångreserven, och gluggen halv två visar dag eller natt.

Oechslins enkla lösning bygger på att han utesluter delar som först samlar kraft för att sedan hoppa fram, exempelvis när man byter dag eller månad. Fördelen med detta gör att klockan enkelt och intuitivt kan ställas framåt eller bakåt och blir oerhört robust, och när du byter dag har du också ett tillfredsställande klick, vilket gör att du har kontroll på exakt var du är. Så du kan glömma allt som du tidigare kanske har hört om hur känsliga evighetskalendrar är. Nackdelen blir att den nya dagen, månaden, och året långsamt intar sin nya position – till exempel så ser man nu i december bara en liten del av årsindikatorn ifylld av den orangea pricken, eftersom den är på väg till nästa år. Systemet med prickar gör dock att du ser funktionerna mycket enklare och snabbare och från längre håll jämfört med traditionella datumfönster och kalenderindikatorer – även under växlingarna. Den enda tekniska invändningen jag har är den något ”rasslande” rotorn som drar upp det automatiska urverket – med högre grad av finish brukar rotorn ha en mjukare gång.

IMG_2152

Det minimalistiska tänkandet syns både i den 42 millimeter stora titanboetten och i spännet. Boetten är en sandwichkonstruktion i två delar – vanligtvis måste du leta länge för att hitta en klocka med färre än fyra delar. Spännet är av militärbältestyp där man petar in änden under bältet, vilket gör att man slipper de små flärparna, som är det första som ryker på ett armband.

När du beställer en klocka från Ochs und Junior väljer du själv vilken typ av armband och vilken typ av patina du vill ha på urtavlan.

www.ochsundjunior.swiss

Modegrad 

4

Funkar till det mesta – kanske något för klumpig för den allra finaste kostymen, men i alla övriga sammanhang och looks blir detta en iögonfallande accessoar – jag har aldrig fått så många handledsblickar och frågor om en klocka.

Tidlöshet

5

Själva tanken med en evighetskalender bygger naturligtvis på en långlivad tanke. Designen är tidlös, och man har använt enkla lösningar som säkerställer enkel service i framtiden – faktum är att man på evighetskalendermodulen ger livstids garanti.

Komplexitet

3

Det är naturligtvis oerhört komplext att skapa en evighetskalender. Den geniala lösningen för den svåra uppgiften är dock superenkel.

Användarvänlighet

5

Du kan ställa klockan framåt och bakåt med oerhört intuitiva inställningar – en dagsprick kan också fungera som minutvisare – en dag blir två minuter. Lägg därtill det enkla, geniala spännet och den sköna känslan av den lätta titanboetten.

Pris i förhållande till vad du får

4

Att betala 20 240 CHF (i skrivande stund 183 580 sek) för ett kalenderklocka med nio extradelar och avsaknad av dekorationer kan verka lite snålt. Visst, marginalen är säkerligen relativt hög på denna klocka. Men å andra sidan så är Ochs und Junior helt öppna med att man här inte betalar för en massa handarbete, utan för en genial idé som inte vore möjlig utan decenniers erfarenhet som urmakare. Jag har lättare att köpa denna öppenhet än luftiga klichéer om ”tradition och hantverk”.
Ochs und Junior endast köpas direkt av företaget för schweiziska franc, antingen i butiken i schweiziska Luzern eller via företagets hemsida. På så vis kan de garantera att priset alltid är det rätta och de påverkas mindre av de valutafluktueringar som kan vara förödande för internationellt verkande företag.

Övergripande totalbetyg.

5

Ibland helheten större än summan av delarna. Jag faller som en fura för denna, i mina ögon, oerhört vackra, enkla klocka med patinerad urtavla som vågar vägra logotyper. Äntligen har någon lyckats göra en klocka både med en tidigare oskådad minimalistisk design och något helt nytt inom teknik. Chapeau!

 perpetual-calendar-watch-reference-ochs-und-junior-07-04-2016-4b_RGB-1

IMG_2166

Det geniala spännet låter armbandets ände dyka ner på insidan.

IMG_2123

Ett utmärkt komplement till en robust vintergarderob.

IMG_2179

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-12-06 16:10