Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Café testar Oris vintage-dykare

Dykarklockor är kanske de klockor som fungerar bäst i alla typer av miljöer. Med ett snyggt armband kan du ha den till kostym, eller åtminstone kavaj, och den funkar lika bra i vattnet som på stan. Oris Sixty-Five tickar verkligen alla dessa boxar – den funkar på såväl lyxig dykresa som på billig dive-bar, och priset är överkomligt.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-04-15 14:00  |  Lästid: 3 minuter

Sixty-Five är en klockren partner för den som älskar modern vintage.

Oris Sixty-Five klev in från ingenstans in och blev Oris storsäljare, närmast ihjälkramad av klockälskare och press. Klockan är inspirerad av företagets första dykarklockor från mitten av 1960-talet, men har uppdaterats. Idag är boetten 42 millimeter, det välvda bubbelglaset uppdaterats med modernt rep-fritt safirglas med anti reflex-behandling på insidan för att det ska vara lättare att läsa av tiden under vattnet och sist men inte minst har urverket försetts med stop second när du ska ställa klockan, vilket är en angenäm funktion.

Oris Sixty-Five har en snygg profil, men dessvärre en tämligen vass krona.

Screw-down-kronan försäkrar att det är en riktig dykarklocka som håller tätt ner till 100 meter, och dyktiden kan mätas med dykringen, som bara kan vridas motsols av säkerhetsskäl. Just den här modellen fås med läderband, men man kan göra som jag gjorde – köpa till extra metallband och textilband.

 

Modegrad

Tidlös och sitter som en smäck – funkar utmärkt till olika looks. Den djupt blå, nästan svarta urtavlan gör den lätt att kombinera till olika stilar. 42 millimeter är en trevlig storlek på boetten, men med nutidens intresse för lite mindre klockor så hade jag gett den en femma om den var 40 millimeter. För dig som inte vill kliva över 40 millimeter så finns den även i 40 millimeter med en annan urtavla – som dock inte är lika clean, vilket fick mig att välja 42:an.

Tidlöshet

1960-talet möter 2010 talet med vintagestressat läder a la flygarjacka från 1940-talet … denna cocktail av olika decennier ger en aura av tidlöshet. 

Komplexitet

Det är ingen rocket science-klocka, det här. Den är enkel och robust, gör det den ska helt enkelt.

 

Användarvänlighet

Skönt klick i ringen, rejäl vattentäthet så att du utan problem kan bada med den, stop-second när du ska ställa den, 38 timmars gångreserv.

 

Pris i förhållande till vad du får

I vanlig ordning är Oris ett av marknadens mest prisvärda märken. De visar inga tendenser till sänka KKP-värdet (Klocka-Per-Krona) trots ökande popularitet och andra ur som utökat utbudet av komplikationer.

Övergripande totalbetyg

Två detaljer gör att femman uteblir:

– Borde säljas med olika armband

– kronans yttre kant är tämligen skarp, vilket gör att den skär in i handen. När jag körde mountainbike i Nacka-reservatet var jag tvungen att ta av den. Som synes går den dock utmärkt att använda vid mer avslappnad cykling.

Det här är min andra Oris-klocka, och jag har besökt fabriken ett flertal gånger. Sixty-Five är helt enkelt en väldigt bra vintageinspirerad klocka som är så mycket mer än en simpel återutgivning. Att Oris också leds av några av branschens trevligaste, mest jordnära människor gör inte produkten sämre. Den här klockan gjorde mig helt enkelt så nöjd att jag köpte den efter testet.

Pris:

Cirka 20 200 kronor

Oris Divers Sixty-Five kommer med metall- eller läderband, och man kan även beställa textilband.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar