Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Café testar lyxig guldrova

A. Lange & Söhne i tyska Glashütte är en av världens allra främsta klocktillverkare. Om Patek Philippe brukar sägas vara Rolls Royce, så kallar jag gärna Lange för Bentley. Grand Lange 1, som först såg dagens ljus 1994 är den klassiska modellen från märket vars grundare anses vara grundaren av den tyska klockindustrin.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-01-24 13:55  |  Lästid: 4 minuter
IMG_2264

Adolph Ferdinand Lange kickstartade 1845 den tyska klockindustrin i det lilla samhället Glashütte en timme från Dresden. Man blev snabbt känd för sin extrema precision och sitt exklusiva handarbete, men allt detta gick förlorat bakom DDR-muren när alla företag samlades under ett statsägt paraply, som bestämde sig för att fokusera på billiga folkklockor. När så muren föll återkom en av Langes arvingar för att återigen göra den typ av klockor som hade gjort hans förfader berömd.

Alltså är dagens A. Lange und Söhne, grundat av sonsonssonen Walter Lange 1989 efter murens fall. Efter närmare fem års planering, design och tillverkning kom de första nutida Lange 1-klockorna 1994, som genast sålde slut och resten är modern klockhistoria.

Hur är det då att bära ett sådant stycke klock- och världshistoria kring handleden? När jag satte på mig klockan, som 2015 fick en uppdatering: Gåshud. Det var liksom inte längre en grå tisdagsmorgon på kontoret, utan jag förlorade mig med luppens hjälp i en skimrande mikrovärld av det var perfekta kantslipningar, glashüttevågor, guldchatonger för rubinerna. Den handgraverade hållaren för den extra stora balansfjädern – vilket blir en personlig signatur av hantverkarna på fabriken.

ALS_191_032_D02_a6

Det stora datumet är en av designspecialiteterna.

ALS_191_032_MRS_a6

3/4-dels plattan håller fast innanmätet på sandwichmanér.

Väl tillbaka i kontorets verklighet och skala, så fortsatte leendet på grund av den tidlösa, klara designen omsluten av den 38,5 millimeter stora boetten av roséguld. Uppdelningen med decentraliserade timmar och minuter och sekunder är en tysk designdetalj, likaså det stora datumet, som även delas med grannen Glashütte Original. Ett doppelfederhaus – dubbelt fjäderhus – ger en gångreserv på 72 timmar.

Tyvärr så gick 92-åriga Walter Lange ur tiden den 17 januari 2017,A. Lange & Söhnes VD Wilhelm Schmid bekräftar att det sorgliga beskedet inte påverkar företaget som sedan 2000 ägs av lyxkoncernen Richemont. Caféredaktionen beklagar sorgen.

Modegrad

3

Den är klassiskt vacker – kanske lite för klassisk. I sportiga sammanhang hör den inte hemma, men så fort lite elegans är välkommet i din look så är Lange 1 kronan på juvelen.

 

Tidlöshet

5

Är klockan gjord igår, för 20 år sedan eller för 100 år sedan? En sådan här klocka är, även om den naturligtvis flirtar med historia, själva sinnebilden för klassisk tidlöshet.

 

Komplexitet

4

Det är ett kronometercertifierat urverk, men det är vanlig kalender som du måste ställa om i slutet av månaden. Det är dock ett komplext urverk med 368 delar och läckra mekaniska detaljer i stil med omedelbart hopp av datumet vid midnatt och en sekundvisare som automatiskt stannar vid 12 när gångreserven är slut. Klockan må se relativt enkel ut, men det här är urmakeri av högsta klass.

 

Användarvänlighet

5

Enkel datumomställning med knappen klockan 11. Lätt att läsa av. Att sekunderna stannar på 60 gör det extremt enkelt att ställa klockan exakt.

 

 Pris i förhållande till vad du får

3

I slutändan så är det en guldklocka med datum – och även om det är ett enormt komplicerat och vackert verk med handfinnisering i form av Glashütte-vågor (tyskarnas variant av Cote de Geneve) kantslipning, handgravering med mera så är prislappen – guldet till trots – 315 400 kronor i högsta laget. Men om budget är en ickefråga är detta ett kap!

 

 Övergripande totalbetyg.

4

Otroligt vacker, att spänna på en sådan här dyrgrip på handleden ger gåshud om du är det minsta klockintresserad. Med en lupp kan du förlora dig i det otroligt vackra handarbetet.

Pris:

315 400 kronor.

En positiv detalj i sammanhanget är att A. Lange & Söhne sedan ett par år tillbaka finns i Sverige – på Nymans Ur 1851.

www.alangeundsoehne.com

Funkar till såväl kritstreckskostym som...

Funkar till såväl kritstreckskostym som…

... tweed och ...

… tweed och …

... denim.

… denim.

ALS_SIHH_2015_impressions_09_web

Här visas tekniken bakom det stora datumet upp.

ALS_L121_1_Lange1_109959_Detail_a6

Den uppdaterade varianten av Lange 1 har en extra stor balansfjäder.

ALS_L121_1_Lange1_109959_FS_a6

Urverket är såklart tillverkat i den egna fabriken.

ALS_191_032_M02_a6 ALS_191_032_M01_a6 ALS_191_032_D01_Mystik_a6
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-01-24 14:02