Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Café först i världen: Konstantin Grcic designar klocka för Rado

Idag presenterades i München Rado Ceramica by Konstantin Grcic, ett designsamarbete mellan klockvärldens keramik-pionjär och en av världens främsta designer.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-08-24 17:53  |  Lästid: 3 minuter
Rado_Portrait_Konstantin_02_398_RGB_ok

Om du inte känner till namnet Konstantin Grcic – så lägg det på minnet. Med Cappelini, Flos och Magis som återkommande arbetsgivare och mängder av utmärkelser och utställningar är den 51-åriga tyska designern en av världens mest etablerade. Och idag har han tagit klivit in i klockornas finrum.

För tre år sedan inleddes arbetet med att göra en re-design av Rado Ceramica som när den kom ut på marknaden 1990 var företagets första klocka tillverkad av i princip rep-fri högteknologisk keramik, som är både hårdare och lättare än stål. När det begav sig var Ceramican ett minimalistiskt, slätt armband än där armband och boett förenades i ett.

– Vi har gjort ganska radikala förändringar, framför när det gäller boetten. Nu är den större än armbandet, vilket ger en distinkt uppdelning mellan armband och boett. Vi har också ändrat det grafiska uttrycket genom en ny font och ökad tydlighet för att snabbt kunna läsa av klockan exakt, säger Konstantin, som försåg limited edition-modellen med en uppochnervänd triangel klockan tolv, en medveten flirt med pilotklockor.

Signaturmodellen

Signaturmodellen.

Att arbeta på en skala av tjugondels millimetrar eller rent av hundradels millimetrar var en utmaning för någon som exempelvis har designat Chair 1 för Magis.

– Det är som att lära sig ett nytt designspråk – man måste förstå att 0,2 millimetrar gör en väldig skillnad, säger Konstantin.

– Hade Rado bara kommit och bett mig designa en klocka, så hade jag – likt de flesta – gjort en rund klocka. Men eftersom det var en re-design som det var frågan om så var den rektangulära formen given – och det var en utmaning som jag verkligen gillade, säger han om den nya Ceramica-kollektionen som innehåller fyra varianter i vitt och svart.

Rado_Konstantin_01_025_RGB_Ok

För att förstärka det kantiga uttrycket så har han på en av urtavlorna placerat siffrorna på ett annorlunda vis. 11–1 ligger på samma horisontella rad, liksom 5–7. Likaså följer 2–4 samma vertikala linje, liksom 8–10.

De riktigt slicka Radoklockorna från 80- och 90-talen vars design ofta kategoriseras i älska eller hata har nu utvecklats i takt med att tekniken utvecklats: nu kan man forma keramiska material så som man vill eftersom de nu görs med insprutningsformar. 5-axels CNC maskiner som används för bearbetning är också en förutsättning för de nya, runda formerna. Dessutom kan keramiska material nu infärgas, plus att man kan ha olika typer av finish.

– Min favorit är den matta finishen som vi har använt på ”signaturklockan” som är limiterad till 701 exemplar, säger Konstantin Grcic.

Lustigt nog fotograferades han i början av sin karriär av Tyska Elle, vars stylist försåg hans handled med just Rado Ceramica.

– Ja, det är lite märkligt att jag med mitt första designuppdrag från ett klockmärke skulle re-designa just den klockan ett kvarts sekel senare.

Rado Ceramica by Konstantin Grcic.
Pris: från 18 700 kronor.
www.rado.com

Konstantin med Chair 1 för Magis.

Konstantin med Chair 1 för Magis.

Rado_Konstantin_stills_01_166_RGB_OK Rado_Portrait_Konstantin_04_037_RGB cat_ceramica_256_0706_3_016_BS cat_ceramica_212_0708_3_015_det2
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar