Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Bryan Ferry släpper egen klocka: ”Att skapa musik är mycket svårare”

Musiklegendaren och stilkungen Bryan Ferry har designat en klocka som släpptes på marknaden i januari 2016. Café fick en unik intervju med Bryan Ferry på klockmässan Salon International de la Haute Horlogerie där H. Moser & Cie var en av utställarna.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-01-21 12:13  |  Lästid: 3 minuter
DSC06762

Foto: Anders Modig

Det schweiziska klockföretaget H. Moser & Cie, grundat 1828, har lyckats med konststycket att få Bryan Ferry med på tåget i vad som verkar vara ett genuint samarbete. Naturligtvis har Ferry inte själv designat klockan från grunden, men han har haft mycket att säga till om. Och fast han inte måste, så bär han klockan varje dag.

– Här är den, säger Ferry och knäpper upp det bruna kalvskinnsarmbandet för att låta mig titta närmare på The Endeavour Small Seconds Bryan Ferry, en klassisk, vintage-doftande modell med boett av roséguld och vitlackad urtavla med svarta siffror, små röda detaljer och extra urtavla för sekunder.

– Det här med att vara med och designa en klocka är en ny sak för mig – jag är inte en klockexpert. Men jag bär klocka varje dag. Och nu har jag burit den här varje dag i två månader, och jag gillar den fortfarande. Så den måste vara OK, eftersom jag är kritisk till design i allmänhet.

– Moser och jag har en gemensam vän i London som introducerade oss för varandra, och de frågade om jag ville vara med i ett samarbete med en klocka. Och jag kollade deras historia, ett gammalt, trevligt, etablerat och litet företag.

HMoser_1321-01116_Endeavour-Small-Seconds-Bryan-Ferry_RG-white_low-res_RGB_DOS_W

Hur gick ni tillväga?

– Jag tittade igenom deras arkiv av tidigare klockor, och vi gjorde referenser och tog idéer från här och där. Vi har inte bara valt detaljer från en enda period.

Vilken typ av detaljer har ni valt från de historiska modellerna?

– Typsnitt, olika typer av visare, och så vidare.

Bryan Ferry vrider sakta runt klockan så att vi kan se det mekaniska urverket som dras upp för hand.

– Den här biten förstår jag mig inte alls på, säger Ferry och skrattar.

Klockan är quite smart. Det var Mosers idé att sätta Bryan Ferry i rött, där det brukar stå Swiss Made (klockan 6, red anm.), vilket jag tycker var en cool idé.

HMoser_1321-01116_Endeavour-Small-Seconds-Bryan-Ferry_RG-white_low-res_RGB_PR3_W

Fick du bestämma över boetten också?

– Tja, jag ville att det skulle vara liten. Och det här var den minsta boetten de har, säger Ferry om klockan som mäter 38.8 millimeter i diameter.

– Eftersom jag har ganska små handleder så bär jag aldrig stora, klumpiga klockor. Förutom i min andra persona som rapartist, skrattar han.

HMoser_1321-01116_Endeavour-Small-Seconds-Bryan-Ferry_RG-white_low-res_RGB_SDT_W

Vilka paralleller ser du mellan musik och att designa en klocka?

– Att skapa musik är mycket svårare, utbrister Ferry och skrattar återigen sitt smittande skratt.

– Det här var en väldigt smärtfri procedur. Vi hade två eller tre möten och sedan vi skickade massor av e-mails fram och tillbaka där de skickade idéer och jag gav mina åsikter. I slutändan är det bara tycke och smak, vet du.

Den diskreta H. Moser & Cie the Endeavour Small Seconds Bryan Ferry släpps i 100 exemplar och kostar 152 000 kronor.

DSC06765

Cafés Anders Modig med Bryan Ferry. Foto: Edouard Meylan

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar