Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Göteborg lyser starkast i klockvärlden

Marknadens mest lysande material för små och stora självlysande detaljer på klockor har passerat via Göteborg. Café har pratat med industridesignern James Thompson som utvecklat materialet AGT Ultra.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-06-05 18:09  |  Lästid: 4 minuter
James Thompson, aka Black Badger.

James Thompson, aka Black Badger. Foto: Tobias Martinsson.

När folk tänker på självlysande material tänker de på radioaktiva material likt plutoniumstaven som flyger runt i Simpsons-introt. Historiskt sett så var det också så – och tyvärr var det många som kolade vippen när de jobbade med självlysande material eftersom man inte insåg riskerna med dem.

Idag har man dock lagt farliga material på hyllan, och Long persistence doped strontium aluminate, mer känt som Ambient Glow Technology, anses vara det mest lysande materialet när vi pratar om material som suger åt sig ljus och sedan långsamt strålar. Men vad har det hela med Göteborg att göra?

– Några kompisar i Kanada gjorde AGT-stenar för poolområden och liknande, och de ville hitta nya användningsområden. Jag kände direkt att jag ville använda det för ringar och klockor, men först var vi tvungna att designa om själva materialet, säger industridesigner James Thompson, som har sin designstudio i skuggan av Eriksbergskranen.

Tillsammans med Ambient Glow Technology utvecklade Thompson, som går under smeknamnet Black Badger, materialet som fick namnet AGT Ultra. Det är en slags två-komponentsblandning som blandar ett ljusreaktivt pigment med ett polyester-resin. Det fina i kråksången med den nya blandningen är att AGT Ultra är kemiskt superstabilt, och mekaniskt starkt nog för att fräsas och svarvas med CNC-maskiner utan att man kan skönja olika lager. Och vid direkt solljus kan det räcka med 20 sekunder för att materialet ska lysa natten igenom.

Som tack för kaffet fick Thompson ensamrätt att använda materialet i klock- och juvelindustrin.
– Jag började göra ringar som blandade kolfiber och AGT 2003 – och några år senare hörde det engelska prestigemärket Schofield av sig, vilket ledde till klockan Blacklamp, vars estetik baseras på fyrar.

Schofield Blacklamp, den första modellen som använde AGT Ultra.

Schofield Blacklamp, den första modellen som använde AGT Ultra.

Sedan Blacklamps lansering 2012 har materialet utvecklats?

– Ja, nu använder vi generation fyra av AGT Ultra, som har mycket starkare lyskraft.

2015 kom Saranevas lysande klockor med hela urtavlan gjord i AGT Ultra – en idé som föddes när vännerna Thompson och Sarpaneva var ute och drack för mycket öl. 2016 var det dags för MB&F HMX Black Badger, ett samarbete som också grundas på vänskap.

Vad är framtiden för AGT Ultra?

– Genom åren har jag blivit kontaktad av ett dussin stora märken som sett klockorna på Baselworld. Men eftersom jag redan hade sajnat med MB&F, så kändes inte rätt. Även om det säkert skulle varit rätt ur ekonomisk synvinkel för mitt enmansföretag. Men jag tänker inte så, samarbetena måste kännas rätt, och jag måste också hålla mitt ord.

Så hur används det nu?

– I mina ringar och klockorna från MB&F, Sarpaneva och Schofield. Jag diskuterar också med några av det dussin stormärken som hört av sig, så vi får se vad som händer. Jag älskar materialet, men frågan är vad som kommer att hända om ett av världens största märken börjar använda AGT Ultra – hur kreddigt kommer det att vara då? Då blir det som om min pappa går ut och skaffar en tatuering …

Sarpaneva Korona KO Seasons – vintermodellen.

Sarpaneva Korona KO Seasons – vintermodellen.

HMX Black Badger.

MB&F HMX Black Badger.

Men å andra sidan så är det kanske inte så tokigt att introducera en ny ingrediens som blir en naturlig del av en klocka? Tänk Jost Bürgi, som var en av pionjärerna för minutvisaren på 1600-talet?

– Jo, det är såklart ett annat sätt att se på det …

Vad har du på gång i övrigt?

– Om jag fortfarande bara gör det här om sex år – så lova att du skjuter mig. Jag vill inte vara han som bara gör lysande material för klockor, det finns så mycket annat att göra. Jag vill fortsätta med smycken, och jag har bland annat på gång ett samarbete med ett stort bilföretag.

Black Badger Copperhead ring. Fräst ur en platta av Koppar och Niobium.

Black Badger Copperhead ring. Fräst ur en platta av Koppar och Niobium.

HMX Black Badger

MB&F HMX Black Badger

HMX Black Badger

Baksidan av MB&F HMX Black Badger.

En ring blir till.

En ring blir till.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-06 05:37