Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Alpina-klockor till extremåkare i Freeride World Tour

Alpina Startimer GMT Freeride World Cup Limited Edition är klockan som sedan annandag påsk finns på handleden hos 12 av världens främsta freerideåkare. Denna falang inom skid- och snowboardåkning har gått från hårt festande talanger till hårt tränande atleter som har superkoll på sin åkning och sina hopp utförda med precision värdig ett schweiziskt precisionsur. Dock kan man inte kontrollera vädergudarna.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-04-02 21:50  |  Lästid: 4 minuter

Alpina Startimer GMT Freeride World Tour Limited Edition tillverkas i 100 exemplar. Foto: Anders Modig

– Tyvärr, mina damer och herrar – dagens tävling är inställd!

Påsksöndagens förväntansfulla publik i det trevliga målområdet till Xtreme Verbier, årets sista deltävling i Freeride World Tour där det bjöds på såväl raclette som mikrobryggd öl, fick efter fyra timmars väntan ge upp. Molnen ville inte lätta på sig. Skidåkning på den här nivån kräver god sikt – annars är riskerna för höga.

– Förr var det mer en lite galen sport, nu är det total precision som gäller bland åkarna. Det kan se galet ut, men åkarna vet på 20 centimeter när var de kommer landa, de vet exakt vad det gör. Och med tanke på det så känns det helt rätt att vår nya klockpartner Alpina kännetecknas av precision och kvalitet, säger Joris Vautier, Senior Account Manager på Freeride World Tour.

Alpinas Braned Manager Oliver van Lanschot Hubrecht med vinnarklockan. Foto: Anders Modig

Samarbetet mellan FWT och Alpina började med Verbier-tävlingen, och klockan som tagits fram är Alpina Startimer GMT Freeride World Tour Limited Edition, som tillverkas i 100 exemplar. Vad är det då för en klocka? Urverket är ett kvartsurverk, och GMT innebär att du utöver den vanliga tiden har en 24 timmarsvisare, i regel i form av en kraftig pil. På denna klocka är det en lite enklare variant utan fasta lägen på GMT-visaren. Så, för att vara säker på att få en korrekt position på GMT-visaren, som kan ställas oberoende av de andra visarna, bör du först ställa in de två olika tidszonerna på hel timme. Till exempel kan du ställa in NY-tid på GMT-visaren (12.00) och svensk tid (18.00). När du därefter ställer du in det korrekta klockslaget med de vanliga visarna, så hakar GMT-pilen på. Vips, så är både GMT-visaren och de vanliga visarna på rätt plats – superenkelt.

Freeride-legendaren Aurelien Ducroz in action. Foto: Anders Modig

I byn får vädret några att misströsta, eftersom tävlingen skulle gå av stapeln redan på fredagen. Men då var lavinfaran för stor. Och på påskafton var det för dålig sikt. Själv gör jag dock det bästa av situationen – i väntan på att det ska klarna åker jag lite skogsskidåkning och ett par korridorer – dock inget att jämföra med tävlingens svårighetsgrad – tillsammans med Freeride-legendaren Aurelien Ducroz, som har tagit ett ytterligare kliv upp på klockstegen.

– Alpina Startimer GMT Freeride World Tour Limited Edition är en trevlig klocka, men min favorit är den här, säger han och sträcker fram handleden som pryds av en Alpiner 4 Automatic.

Aurelien Ducroz med sin favoritklocka Alpiner 4 Automatic, som drivs av ett automatiskt urverk. Pris: Cirka 11 000 kronor. Foto: Anders Modig

På annandag påsk lättar äntligen molnen, och de till synes dödsföraktande åkarna ristar radikala linjer som innehåller såväl 15 meter höga backflips som 10-meters baklängesdropp längs Bec des Rosses, den legendariska bergsidan i Verbier som är graverad på baksidan av vinnarklockan.

På podiet får de 12 prispallarna – herrar och damer i såväl skidåkning som snowboard – varsitt exemplar av klockan, vars armband har en diskret stämpel med Freeride World Tour.

Foto 3 ovanstående bilder: Freeride World Tour /D. DAHER

Eftersom det är den sista tävlingen för säsongen kunde man även utse säsongens totala världsmästare – svenske Kristoffer Turdell. Med ett leende från öra till öra hoppade han upp på podiet med kryckor eftersom han bröt benet i slutet av mars.

– Kom hit och kolla på tävlingen nästa år, det är sjukt kul att vara här – det är en sån upplevelse med hela eventet runtomkring här i Verbier, hälsar Kristoffer till Cafés läsare.

– Såklart ville jag ju inget annat än att vara med eftersom det såg så bra ut – man vill stå på toppen och göra ett åk här också och avsluta säsongen på det viset. Men såklart är det en ganska bra dag ändå när man tar hem totalvinsten i Freeride World Tour 2018!

Kristoffer Turdell var glad trots att han inte kunde åka i Verbier. Foto: Anders Modig

Damernas vinnare Arianna Tricomi lyfter trofén efter ett sensationellt åk. Foto: Anders Modig

Herrarnas vinnare med fransmannen Mickael Bomboes högst upp på podiet. Foto: Anders Modig

Vinnarklockan. Foto: Anders Modig

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-03 01:26