Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

”A. Lange & Söhne kommer aldrig att bli ett modemärke”

Wilhelm Schmid, VD för A. Lange & Söhne förklarar för Cafés läsare varför Triple Split Chronograph är den ultimata kronografen – och hur länge du måste vänta på att få en klocka från Tysklands lyxigaste klockmärke.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-03-07 16:20  |  Lästid: 4 minuter

Den som någon sin tvivlat på evolutionen fick sina fiskar varma på Salon International de la Haute Horlogerie i januari.

– Triple Split Chronograph är en fantastisk evolution from 2004 – då vi presenterade Double Split. Jag var alltid lite förvånad över att ingen konkurrent kopierade vår idé med ”dubbelsplitt”. I och för sig förstår jag varför, den klockan är inte så enkel att tillverka, säger Wilhelm Schmid, som är VD för A. Lange & Söhne sedan 2011. 

Wilhelm Schmid, VD för A. Lange & Söhne.

”Trippelsplitten”, världens enda kronograf som låter dig jämföra tider eller ta mellantider upp till 12 timmar genom tre olika rattrapent-visare – sekunder, minuter och timmar, är helt enkelt konnässörernas nya favoritkronograf från A. Lange & Söhne. Varför nöja dig med en enkel kronograf, en splitsekundkronograf, eller en dubbelsplitkronograf när du kan ha en trippelsplitkronograf? Schmid sträcker lätt på armen så att klockan tittar fram under manschetten. Han tittar med en nöjd blick ner på den vita guldboetten och urtavlan med de nio visarna, tio om du också räknar med gångreserven klockan sex. Blicken dröjer sig kvar vid den förvånansvärt rena och lättöverskådliga klockan medan han pratar vidare:

– Den är svår att konstruera, den är svår att montera ihop – det är en riktig specialistklocka. För att förstå hur komplicerad den är måste du vara riktigt intresserad av högklassigt urmakeri, säger han och tittar upp.

Han talar på sitt sedvanligt lugna vis – vilket gör det möjligt att säga sådana saker utan att låta skrytsam. Det är ju så. En ”enkel” splitsekundkronograf räknas jämte minutrepetition och tourbillon som de mest komplicerade man kan göra i en klocka.

Hur ska du då läsa av denna kronograf? Till att börja med så måste du skilja tiden och tidtagningen åt. Tim- och minutvisarna är de vanliga, och sekundvisaren för tiden visas på den extra urtavlan klockan 8. Den lilla cirkeln klockan 6 visar gångreserven som är 55 timmar när du för hand har vridit upp den till max. Resten av visarna hör till tidtagningen. De båda långa nålarna är sekunderna, klockan 4 är minuter, och klockan 12 är timmar.

 

När du trycker på kronografknappen klockan 2 så startar du tiden, vilket får ”nålarna” att löpa parallellt. Det gör de tills du trycker på mellantiden med knappen klockan 4, vilket får en av nålarna att stanna, tills du trycker på knappen en gång till, vilket får den stoppade nålen att hoppa ikapp den löpande. Eller så kan du trycka på knappen klockan 11, vilket med ett tryck startar en ny tid – en så kallad flyback – samtidigt som den andra fortsätter. Således kan du använda en split-kronograf antingen för mellantider eller för att exempelvis klocka två idrottare.

Trippelsplitten följer ovan nämnda beskrivning även nålarna på kronografens minut och timvisare, vilket gör att du kan ha tidsskillnader mellan de båda uppmätta tiderna på upp till 12 timmar, ett nytt rekord som krossar det gamla rekordet på upp till 30 minuter.

Notera den minst sagt välorganiserade silverurtavlan – här snackar vi tysk ingenjörskonst, när den är som renast. Trots sammanlagt tio visare och en takometer i järnvägsstil så är allt extremt lättöversiktligt. Vänder du på klockan ser du den komplicerade mekaniken som består av 567 delar.

 

– Det är den mest komplicerade kronograf vi byggt, det är därför det är en sådan viktig klocka för oss säger Schmid om klockan som tillverkas i 100 exemplar och kostar cirka 150 000 dollar.

Är det rent av den mest komplicerade kronografen som någonsin byggts i ett armbandsur?

– Ja, om du ser enbart till kronografen, och inte kombinationer med tourbillon, minutrepetition och gud vet vad, så är det absolut så. Det är den ultimata mekaniska kronografen.

 Utöver de få klockor du kan se i vitriner i butik, byggs majoriteten av klockorna från A. Lange och Söhne på beställning.

– De modeller som funnits längre på marknaden kan vi bygga snabbare och ”fylla på” hos handlarna snabbare när de tar slut – till exempel Lange 1, Saxoniavarianter, Timezone.

Så hur länge måste man vänta på en Lange om man vill ha en av de mer populära modellerna, till exempel Datograph eller Zeitwerk?

– Du kan ha tur i butik, att du kommer in just efter en leverans, men räkna med väntetid. Vi försöker dock hålla väntetiden under sex månader.

Vänster: Saxonia Moon Phase. Höger: Lange 1 presenterades 2018 i en version för damer.

En överraskning i årets kollektion är att ni har hoppat på mikromodetrenden med urtavla av Aventurine-glas.

– Ja, vi har en modell med Aventurine-urtavla.

Är det ett försök att vara moderiktig?

– Nej Det är bara en superelegant, tunn unisex-klocka. Saxonia Thin, vår tunnaste klocka har alltid varit vår mest eleganta klocka, och nu har vi gjort en variant med denna urtavla. Men det är ingen trend, och det är en modell. A. Lange & Söhne kommer aldrig att bli ett modemärke, det är inget du behöver oroa dig över. (skratt).

Saxonia Thin med urtavla av aventurineglas.

Detalj från urverket till Triple Split Chronograph.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar