Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

7 olika smartwatch-typer – vem är du?

Om du någon gång har tvivlat: Smartklockorna är här för att stanna. Café ger dig de intressantaste smartklockorna i sju olika kategorier från Apple, Samsung, Louis Vuitton, Frederique Constant, Fossil, TAG Heuer och Fitbit.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-08-02 13:46  |  Lästid: 5 minuter

OK, du funderar på att skaffa en smart klocka. Eller smartklocka, connected watch, smartwatch eller smart watch. Kärt barn har många namn, och ännu har språkälskarna inte nått koncensus på vad det ska kallas. Min första fråga till dig som vill ha en smartwatch är enkel. Varför? Jag ställer inte frågan på grund av min skepticism eftersom jag helt enkelt är såld på klassiska, mekaniska dinkor – jag bär inte ens batteridrivna klockor förutom vid extremt sällsynta tillfällen – utan för att svaret på frågan kommer att göra det enklare för dig att navigera genom smart watch-djungeln.

På smartklockornas plussida finns naturligtvis de otaliga funktioner som kan göra livet lättare och eventuellt hälsosammare. Men om du vill ha något som håller länge – rent av generationer, och något som minskar i stället för ökar din uppkopplade tid så ska du givetvis skaffa en mekanisk.

Trots min konservativa inställning till klockor vill jag absolut inte avråda från smarta klockor – tvärtom! Om det dessutom är ditt första armbandsur kommer du snart inse hur skönt det är att ha tiden på handleden i stället för i fickan på telefonen – och därifrån är inte steget långt till att också bära vanliga klockor när du vill ha en annan look.

Själv kommer jag dock vänta med att köpa min första smarta klocka tills den smarta klocka kommer som har snygg och diskret design, lång batteritid, inbyggd gps, och inte är lika beroende av bluetooth för diverse funktioner. Ja, det finns nästan i kategori 6 som har väldigt intressanta produkter – men de är ju så infernaliskt fula!

Hur påverkar smarta klockor den ”vanliga” klockindustrin? Faktum är att klockindustrin i samband med de senaste årens tillväxt av smarta klockor också har sett en positiv tillväxt. Så det verkar som att de båda kategorierna hjälper varandra, eftersom smarta klockor skapat ett intresse för vad som sätts på handleden. Dessutom ser vi bland mekaniska klockor en ökad prisvärdhet, inte minst bland de klockor som ligger prismässigt i närheten av smarta klockor.

OK, du har bestämt dig för en smart klocka – här får du mina intryck av vad som erbjuds. Lycka till och njut av ditt inköp!

Ledarna

Apple Watch Series 3

Intressantaste funktion: Numera fungerar Apple Watch, som kan känna av din puls, med GPS + Cellular – den är alltså oberoende av telefonen. Dock fungerar den enligt uppgift ännu inte med internationell roaming, och batteritiden runt 18 timmar är fortfarande ett aber.

Pris: från 400 $

För vem? Apple-älskare som inte kan få nog av Johnny Ives och Marc Newsons slicka design.

Samsung Gear S3 Frontier

Samsung leder utvecklingen bland androidklockorna. Du kan läsa mer om den här klockan här. (Notera att artikeln är skriven i september, och sedan dess har bland andra Apple kommit ikapp teknikmässigt.)

Pris: Cirka 4 000 kronor.

Intressantaste funktion: Snygg designlösning med roterbar ring för att komma åt funktionerna.

För vem? För dig som föredrar PC och Android, och vill ha längre batteritid (enligt hemsidan upp till 4 dagars batteritid.)

I samma kategori: Google Pixel.

Schweiziska smartklockor med skärm

TAG Heuer Connected modular

Schweiziska klockmärket som är känt för sina kronografer har tagit ett parallellt kliv in i smartklockebranschen tillsammans med Intel.

Intressantaste funktion: På designsidan den nya storleken 41 millimer och den modulära uppbyggnaden som möjliggör mängder av kombinationer med hornen, boetten, armband och spänne. På tekniksidan att den fungerar för att betala med Android Pay.

Pris: Från cirka 10 000 kronor

För vem? Dig som bara måste vara uppkopplad hela tiden och vill ha en solid Schweiztillverkad klocka.

I samma kategori: Montblanc Summit Smartwatch

Schweiziska smartklockor som fortfarande är klockor

Frederique Constant Horological Smartwatch

Frederique Constant är Schweiz ledande märke för så kallade horological smart watches som ser ut som vanliga klockor och har en smart modul inbyggd. De äger och utvecklar också tekniken som de levererar till ett flertal märken. De gör även en hybrid med en automatisk mekanisk klocka med smart teknologi på insidan.

Pris: Från cirka 9 000

För vem? Dig som vill ha de basala funktionerna i vad som ser ut och känns som en riktig klocka i stället för en skärm på handleden.

Intressantaste funktion: Sleep tracking.

I samma kategori: Alpina, Victorinoxoch Mondaine

Fashion Lyx

Louis Vuitton Tambour Horizon är den franska lyxgruppens svar på den nya klocktrenden. Vad som gör det intressant och visar att LV menar allvar när det gäller klockor är att de också tillverkar ”riktiga” klockor – det är i slutändan inte så många märken som har möjlighet att göra båda.

Intressantaste funktion: LVs egna city guide-app.

Pris: Från 20 200 kronor

För vem? För resenären som inte kan få nog av LV:s produkter och vill ha tillgång till exklusiva city-tips.

I samma kategori: Svårdefinierat, möjligen Michael Kors

Fashion casual

Fossil Generation 3 Q Venture Luggage

Fossil tillverkar smartklockor som har alla basic-grejer du förväntar dig, som notifieringar, mail, musikkontroll, med mera. Till skillnad från Apple och Samsung kan du dock inte använda klockan som telefon.

Intressantaste funktion: Notifieringar.

Pris: Från cirka 2 300 kronor.

För vem? Fossil är märket för Stomatol-leende hipsters som älskar limiterade upplagor av denim och mikrobryggt öl.

Funktionella sportklockor

Suunto 9

Intressantaste funktion: Batteritid upp till 120 timmar, registrerar verkligen allt som behövs för dig som vill ha koll på vad du gjort ute i spenaten.

Pris: Från cirka 5 500 kronor

För vem? Multisportare, skidturare, löpare, triatleter. Dessa klockor har från början integrerat GPS och lång batteritid, vilket gör att de verkligen kan användas i naturen – en varning dock för att inte bara förlita sig på en elektronisk kompass, eftersom mottagning på vissa håll kan falla bort.

I samma kategori: Polar, Garmin.

Sportarmband

Fitbit flex 2

Fitbit är inte riktigt smart watch, men enklare armband som ger dig basal statistik över hur du rör dig och hur du sover. Numer är de även kopplade till din telefon och kan vibrera vid notifieringar. Fitbit tillverkar även rejäla smartwatches.

Intressantaste funktion. Automatisk igenkänning av träningsövningar

Pris: En dryg tusenlapp.

För vem? Dig som på ett enkelt sätt vill ha koll på hur mycket du rör dig.

Dela på Facebook
Tweeta