Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

7 nya svenska klockor

Café spanar närmare på sommarens utbud på den svenska klockmarknaden – som innehåller allt från designerarmband till smarta klockor och urtavlor av damaskusstål.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-08-05 15:35  |  Lästid: 4 minuter

TID Watches

Konsekvens är ett ord som sammanfattar TID Watches. Och visst, med den tidlösa boetten designad av Form Us With Love så har designen sedan starten år 2012 bara behövt små, små tweakningar. Varje gång jag träffar Tids chef Ola Bernestål så tjatar jag på honom att också göra en mekanisk variant, och på sistone så har han lett sådär lite otolkningsbart, så vi får väl se vad som kommer framöver … Under tiden så njuter vi av årets färgstarka samarbete TID Canvas med designern Clara von Zweigbergk.
Pris: Cirka 2550 kronor

Kronaby

Matias Varela är Kronabys smarta val av ambassadör.

Kronaby är såvitt jag vet det första svenska märke som har gjort en connected-variant. Funktionerna som samarbetar med din mobiltelefon är bland andra musikkontroll, samtals- och meddelande-notifikation och jag gillar att man också med en knapp kan avfärda inkommande samtal. Som ambassadör har Kronaby ett samarbete med fantastiska skådespelaren Matias Varela (Point Break, Narcos, Snabba Cash med mera)
Pris: Från cirka 3 500 kronor

Hoffman Watches

Hoffman har just avslutat sin Kickstarterkampanj, och de sprängde med råge barriären för att tillverkningen av kronografen Racing 40 och dykarklockan Diver 40 ska bli av. Wilhelm Hoffman menar att man ”återuppfinner sportklockan för samtiden”. Om du kan leva med den klyschan och att det är kvartsurverk så får du en prisvärd klocka med solida material. Framför allt dykarklockan känns helt rätt.
Pris: Kickstarter 2 240 kronor, numera 3 720 kronor.

Bolm Automaton

Ännu en Filip kliver in på klockmarknaden i hopp om att det ska gå lika bra som för Daniel Wellingtons grundare? Men till skillnad från Tysanders väldigt enkla dinkor har Filip Bolmgren och hans team skapat mekaniska klockor med japanska urverk. Lägg därtill en intressant design med world-timer funktion i fyra tidszoner som med den lilla världskartan som roterar ett varv på 24 timmar också indikerar natt och dag. Du kontrollerar tidszonerna i den dubbla ringen med kronan klockan 11.
Pris: Cirka 4 000 kronor

GoS Watches

GoS lyckas med det näst intill omöjliga – att flirta med vikingaestetik utan att fastna i ett mjödigt E-Type-träsk. Här är en av de senaste kreationerna med urtavlor av fascinerande handsmitt, hypnotiserande damaskusstål i cirka 168(!) lager av svenskt verktygsstål, vilket gör varje klocka unik. Sarek Midnight Blue är en av de hantverksrika kreationerna, som alla innehåller schweiziska urverk.
Pris: Cirka 100 000 kronor.

 

Sjöö Sandström

Sjöö Sandström är med sina 32 år på marknaden åldermannen bland svenska urmakare. Senaste modellen, Royal Capital, är den mest eleganta klockan hittills. Tillverkningen av Royal Capital är extremt begränsad, med 30 exemplar med blå urtavla, och lika många med en silvertavla.
Pris: Cirka 168 800 SEK

Kaj Korpela

Jag har i semestertider tyvärr inte lyckats få tag på Kaj Korpela – som 2016 och 2017 fick en del uppmärksamhet för sin Timepiece No. 1 – en tourbillon-klocka med klassiska dekorationer och finniseringar, byggd i hans verkstad i Bern. Pris: Kaj tillverkar enligt tidigare uppgifter endast på beställning – och priset varierar beroende på material och utförande, men räkna med cirka en och en halv miljon kronor.

Dela på Facebook
Tweeta