Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

5 tips från svenska klockproffset – och 3 varningar

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-05 16:44  |  Lästid: 3 minuter

Lot 986, Sotheby’s Important Watches i New York. Patek Philippe Ref 2541 från 1962. Automatiskt urverk med datum. Estimerat pris 10,000 — 15,000 USD

Hur skulle du beskriva din roll hos Sotheby’s?

– De huvudsakliga uppgifterna är att leda teamet i Genève, värdera och ta in klockor för auktion och därefter att vara kurator för de klockauktioner som vi håller. Som det ser ut just nu kommer vi ha 2 Important watches i maj och i november som är klassiska slagauktioner, samt två onlineauktioner i mars/september. Sen ingår jag i det globala teamet där vi under 2018 kommer utveckla och förädla Sotheby’s globala roll inom klockor på auktionsmarknaden.

Hur hittade de dig?

– Då jag och min kollega Tony Frank på kort tid utvecklade Bukowskis att bli det ledande auktionshuset för klockor i Skandinavien fick Sotheby’s upp ögonen för oss båda och kontaktade oss. Det finns ett stort intresse för hur vi utvecklat onlinedelen i Sverige samt uppskattning för det arbete vi lagt ned i våra katalogiseringar.

Mikael Wallhagen är på plats i New York.

Hur skiljer sig den internationella auktionsscenen från dina tidigare erfarenheter i Sverige?

– Man kan säga att nivåerna på allt är betydligt högre. Det roligaste är att man får chansen att arbeta med de allra finaste och mest unika objekten. Att man sen rör sig på betydligt större områden och jobbar mer med större samlingar är något som skiljer sig från den Skandinaviska marknaden där vi mer jobbade lokalt och med enskilda kunder.

Hur stor del av tiden tillbringar du i Schweiz/London/ Sverige?

– Största delen av tiden är jag i Geneve, sen jobbar jag generellt i Sverige en dag i veckan. London blir några dagar per månad och våra vanliga värderingsresor som pågår hela tiden sträcker sig över hela Europa samt mellanöstern. Dessutom åker jag på våra auktioner i Hong Kong och New York så det blir en hel del resande.

Hur ser det ut inför i morgon?

– Det har varit mycket folk på visningarna inför den stora slagauktionen i morgon här i New York, det ser riktigt bra ut – det ska bli spännande att se hur det går. Det är den sista stora auktionen som vi har i år, utöver de två pågående onlineauktionerna på vår hemsida. Jag finns på plats, så ni som är där är hjärtligt välkomna på vår visning av klockor, smycken, vin och bilar.

Lot 993, Sotheby’s Important Watches i New York. Patek Philippe Ref 3450 från 1981. Evighetskalender med månfas. Estimerat pris: 150 000–250 000 USD.

Mikaels 5 bästa tips till den som vill börja köpa klockor på auktion:

– våra online-auktioner med lite billigare klockor och där vi dessutom har tagit bort köparprovisionen. Det innebär att det du bjuder är det du betalar + ev. lokal moms och frakt.

– läs hela inlägget i katalogen, så att du inte får någon otrevlig överraskning i efterhand.

– Sätt ett maxbelopp.

– Håll ditt maxbelopp.

– Tänk på att flera internationella internationella auktionshus kräver registrering 24 timmar innan auktionen avslutas för att du skall tillåtas att bjuda.

Såld i november i Genève:Tudor kronograf Monte Carlo Ref 7149/0 i rostfritt stål. Cirka 1972. Estimerat pris innan auktionen: 12 000-18 000 CHF. Slutpris: 13 750 CHF inklusive provision och premium.

Mikaels 3 varningar:

– Köp på auktionshus som är specialiserade på klockor, försök inte fynda på udda platser om du inte är riktigt kunnig.

– Undvik att köpa trasiga klockor då det kan bli svårt och dyrt att reparera.

– Om du vill ha ett samlarobjekt undvik att köpa klockor som är väldigt renoverade då många av originaldelarna kan vara utbytta.

Såld i november i Genève:
Audemars Piguet Royal Oak Jumbo i rostfritt stål. Cirka 1972. Estimerat pris innan auktionen: 15 000-30 000 CHF. Slutpris: 41 250 CHF inklusive provision och premium.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-05 16:49