Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

5 Omega-klockor som sätter stilen

Café ringde upp Raynald Aeschlimann, Omegas Vice VD för en intervju om klockmodet 2016, det allmänna läget i klockindustrin och Bondskurkar.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-02-16 10:41  |  Lästid: 4 minuter
Raynald Aeschlimann, Vice VD för Omega.

Raynald Aeschlimann, Vice VD för Omega.

Förra året såg vi en svag nedgång, cirka 3,6 procent räknat i värde totalt sett. Om du vore en doktor, hur skulle du diagnosticera den Schweiziska klockindustrin 2016?

– Jag skulle säga att du är frisk, men se till att ta på dig varma kläder och boosta immunsystemet. Omegas tillväxt var långsammare än året innan, men våra försäljningssiffror är fortfarande väldigt starka.  Omega är stark som en maratonlöpare eftersom vi investerar i hälsa över tid.

De senaste åren har Omega haft keramiska material i hela klockan, antimagnetiska urverk… vad kommer vi att se under 2016?

– Vi respekterar alltid vår tradition, och har alltid varit ett företag som drivs av teknologisk innovation. Och denna kombination är en utmaning som definitivt kommer att skapa ett avtryck under 2016!

Vilka kollektioner kommer ni att fokusera på?

– För män Globemaster, vilket blir den första Master Chronometer som har genomgått METAS-testen (red: se nedan). För kvinnor blir det fokus på Seamaster Planet Ocean series och Constellation.

Omega Globemaster Chronometer.

Omega Globemaster Chronometer.

För henne: Omega Constellation Tahiti.

För henne: Omega Constellation Tahiti.

 Senaste Bondklockan: Omega Seamaster 300

Senaste Bondklockan: Omega Seamaster 300

James Bond bär Omega. Vilken är din favorit bland Bond-skurkarna?

– Raoul Silva, skurken som spelas av spanske Javier Bardem i Skyfall. Alla bad guys i James Bond har ett kyligt lugn, men Bardem tog det ett steg längre när det gäller underliggande elakheter. Och jag får fortfarande mardrömar av Jaws metalltänder!

Vilken klocka bar Bond i Spectre?

Två Omega-klockor: Aqua Terra och Seamaster 300, som fick honom ur en tajt situation … vi är stolta över looken med Nato-band.

Richard Kiel som Hajen i Älskade spion.

Richard Kiel som Hajen i Älskade spion.

Javier Bardem som Raoul Silva i Skyfall.

Javier Bardem som Raoul Silva i Skyfall.

Daniel Craig på besök i Omegafabriken.

Daniel Craig på besök i Omegafabriken.

Hur ser du på klockstilen och utvecklingen i Sverige, där försäljningen fortsatte att öka under 2015?

– Sverige är känt för att älska bra design. Och med bra design, menar jag klassisk. Svenskar vill sällan skryta. En bil, en möbel, en kocka – dessa måste vara både vackra och funktionella. Jag vågar påstå att Omega, speciellt Seamaster passar in i den kategorin. Den här filosofin med stabila, eftertänkta steg är otvivelaktigt en del i förklaringen till att Sverige har lyckats bibehålla och öka sin tillväxt.

Hur påverkar smart watches Omega?

– Vi är inte en del av detta universum. Den digitala klichén är att en mekanisk klocka ”bara” är en enfunktions-produkt, men det är inget problem för våra kunder. De vill inte att deras Omega ska skicka e-mails eller skanna av BMI. De vill ha vackert tillverkade schweiziska klockor med en lång historia, kvalitet och precision. En sådan klocka blir en symbol för att personligen ha nått ett mål.

För 75 år sedan skulle man kunna säga att Omega var på topp när det gäller precision, då ni vann allt man kunde vinna i precision. Vad skulle du säga om Omega och precision idag?

– Vi har stannat på topp sedan dess, Omega är synonymt med precision. Vi har varit officiell tidtagare på nästan alla Olympiska Spel sedan 1932, och det beror inte tur, det kommer av att vi hela tiden presterar, vi är aldrig nöjda. Därför är vi en del av METAS tester sedan förra året, en ny, rigorös standard skapad av Swiss Federal Institute of Technology. Jag skulle vilja säga att vi nu är ännu högre i precision eftersom METAS tester när det gäller antimagnetism, djuptryck och temperatur är ett signifikant steg upp jämfört med andra tester.

Omega var den fösta klockan på månen – är ni också del av dagens rymdprogram?

– Absolut. The Speedmaster Professional och X-33 är fortfarande stamgäster på International Space Station, och vi har samarbeten med alla astronauter i NASA och i Ryssland. Faktum är att Speedmaster Professional fortfarande är den enda klockan som NASA har certifierat för att använda på rymdpromenader.

www.omegawatches.com

Omega Moon Watch Speedmaster Professional.

Omega Moon Watch Speedmaster Professional.

Omega Semaster Planet Ocean.

Omega Semaster Planet Ocean.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-16 16:27