Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

5 kostymklockor under 20 000 kronor

OK, du har växt upp och blivit en man. Du har slutat räkna vuxenpoäng. Du behöver en riktig klocka. Ingen gadget, ingen stegräknare, inget batteridrivet tjafs. Inte minst när du bär kostym, vilket blir allt oftare. Du behöver en elegant dinka med en enkel urtavla från ett märke som, liksom du, har lite historik. Men, i ärlighetens namn så är ju inte plånboken gränslös. Därför kommer här de fem snyggaste mekaniska kostymklockorna från Schweiz som kostar under 20 000 kronor.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-02-25 13:57  |  Lästid: 3 minuter
Oris Thelonious Monk Limited Edition

Oris Thelonious Monk Limited Edition

Oris Thelonius Monk Limited Edition

Oris, mer kända för sina sportiga dykar-, pilot- och racingklockor kan också göra eleganta kostymklockor. Thelonius Monk är ytterligare ett exempel på det självständiga märkets prisvärda produkter med teknisk nivå som emellanåt har en dubbel prislapp när det är ett annat märke på urtavlan. Men trots överkomliga priser trillar man inte ner i Lidl-träsket. Tvärtom, här snackar vi NK:s saluhall – fast med Konsum-priser. Fan vet hur de får ihop det. Kan det vara så att Oris helt enkelt är lite mindre giriga än andra klockmärken?
Pris: 17 500 kronor
www.oris.ch

Ball Trainmaster Legend

Ball Trainmaster Legend

Ball Trainmaster Legend

För mig har det alltid varit ett mysterium varför inte Ball är större än vad det är i Sverige: Rätt prislapp, rätt produkt, rätt kvalitet. En rolig detalj med Ball är att de är extremt synliga om natten tack vare sina mikrotuber fyllda med en självlysande gas. Inom de närmsta åren kommer prislapparna blir lite större på Ballklockorna, eftersom Swatch Group har strypt leveranserna av ETA-verk till märken utanför den egna gruppen. Ball är beredda, de har fungerande prototyper av egentillverkade verk. Men den kommande omställningen kommer att innebära ökade kostnader för företaget som föddes i USA, tillverkar i Schweiz och ägs av ett Hong Kong-konglomerat.
Pris: 17 200 kronor
www.ballwatch.com

Tissot Bridgeport Chronometer

Tissot Bridgeport Chronometer

Tissot Bridgeport

Faktum är att Tissot, som har gjort klockor sedan 1853, är en av de mest precisa klockorna. I tävlingen Concours international de chronométrie har de haft flera modeller som har placerat sig i topp. Elaka tungor säger att det är just detta som är problemet (läs: inte självklart att vara med) med denna tävling: märken med högre prestige och mångdubbla prislappar gillar inte tanken på att hamna efter instegsmärken som Tissot – som med sina placeringar visar att du får extremt mycket klocka för pengarna.
Pris: 17 450 kronor
www.tissotwatches.com

Mido Baroncelli Heritage

Mido Baroncelli Heritage

Mido Baroncelli Heritage

Mido flyger en smula under radarn i Sverige, men faktum är att märket har 98 år på nacken. Och om du har riktigt bra minne så kommer du ihåg att självaste Björn Borg på det ljuva 1980-talet var ambassadör för märket. Den extremt tunna (6.95 millimeter) Mido Baroncelli Heritage som passar under den tajtaste skjortmanschetten, släpps i april 2016 i samband med att Baroncelli-kollektionen blåser ut 40 ljus på födelsedagstårtan.
Pris: Cirka 9 070 kronor
www.mido.ch

Baume et Mercier Clifton 10052

Baume et Mercier Clifton 10052

Baume et Mercier Clifton Steel

Baume et Mercier var en smula förvirrade. De visste inte om de skulle vara sportiga eller eleganta eller damiga eller van Dammiga. Men nu har allt fallit på plats, åtminstone i Cliftonkollektionen: Klassiskt urmakeri kombinerat med elegans och klassiskt dekorerade urverk. Ok, här smiter det iväg över 20 000-kronorsgränsen satt för den här artikeln, men det är fortfarande väldigt mycket klocka för pengarna.
Pris: 21 460 kronor
www.baume-et-mercier.com

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-25 15:34