Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

5 klockor som botar höstbluesen

A. Lange & Söhne vet hur man möter höstmörkret: Enligt den gamla devisen ”if you can’t beat them, join them” presenterar de klassiska modeller med urtavlor som är blåare än den sorgsnaste blues från Mississippi.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-10-06 11:42  |  Lästid: 2 minuter

Baksidan på A. Lange & Söhne 1815 Rattrapante Perpetual Calendar Handwerkskunst

Blå gäckade länge konstnärer, och det var först på 1700-talet som man kunde framställa pigment som gav den djupaste blå. Och när man kunde måla blåare än naturens egna nyanser klev Van Gogh upp på scenen. Och nog vore de blå urtavlorna från A. Lange & Söhne, värda att skära av sig örat för?

A. Lange & Söhne 1815 Rattrapante Perpetual Calendar Handwerkskunst har fyra extra urtavlor för evighetskalendern och måfasen.

De flesta klocknördar kallar kort och gott Tysklands finaste märke för Lange, och i höstens senaste släpp handlar det om blå urtavlor. Ibland är en blå urtavla bara en blå urtavla, men hos Lange är det – som med i princip allt de gör – mer än så.

1815 Rattrapante Perpetual Calendar Handwerkskunst har emaljerat en urtavla av vitt guld, där emaljen omger de relief-karvade stjärnorna, som blir en passande förlängning av månfasen. Dessutom har baksidan ett lock med ett graverat porträtt av gudinnan Luna.

Från vänster: Lange 1, Lange 1 Daymatic, Saxonia och Saxonia Automatic.

Lange 1, Lange 1 Daymatic, Saxonia And Saxonia Automatic får sin oefterhärmliga djup-blå ton genom att galvanisera urtavlor av rent silver.

Alla klockorna i artikeln har boetter av vitt guld.

www.alange-soehne.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-06 16:59