Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

5 klockor för framtiden från Victorinox

Victorinox, familjemärket bakom schweiziska arméknivar har gjort stora framsteg med sina klockor på sistone. Inte minst med I.N.O.X kollektionen som till viss del samarbetar med svenska Naimakka. Jag träffade François Nunez, Creative Director för Victorinox klockdivision – som avslöjade hemligheter om månen, påven och Barack Obama.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-12-30 11:02  |  Lästid: 5 minuter

Victorinox I.N.O.X Sky High som är inspirerad av astronauternas dräkter har armband från svenska Naimakka. Den blir din för 9 190 kronor.

Victorinox gjorde för tre år sedan en en radikal förändring av sina klockor, och med I.N.O.X har man hittat sin sanna identitet.

– Vi var ett blygsamt märke som gjorde lite av allting för typ alla och hoppades att det skulle fungera. Men så fungerar det inte! Du måste ha en stark åsikt så att folk vet vad du står för! Att göra alla glada är inte mitt mål – det har det aldrig varit, säger François Nunez, som är Creative Director för Victorinox klockdivision.

Med I.N.O.X-kollektionerna, når märket ut till en yngre, mer urban publik. Eftersom det är överlevnadsprodukter – vi pratar ändå i slutändan om samma märke som gör schweiziska arméknivar – så når man en modemedveten publik på jakt efter något annorlunda.

– Alla I.N.O.X-klockor genomgår 130 extrema tester, baserade på militär standard, schweizisk standard – och krav från verkliga livet.

Till exempel?
– Vi hade en kund som klagade på att hans gamla Victorinox-klocka inte klarade av en rengöring genom att köras i diskmaskinen – I.N.O.X-klockor klarar detta. Ett annat test är att klockan blir överkörd av en 64-tons tank. Naturligtvis hoppas vi att våra kunder aldrig behöver uppleva detta, det handlar om att bevisa att I.N.O.X-klockor klarar av alla typer av situationer.

Hur har detta konkret påverkat designen?
– Vi pratar om mängder av detaljer – exempelvis är urtavlorna och dess index i själva verket en monobloc-konstruktion av stämplad metall. Det är ett måste för att klockorna ska klara av ett fall från tio meter ner på betong – applicerade index skulle trilla av!

Nu har ni jobbat två år med svenska Naimakka, hur började detta?
– Min kollega var besatt av armband gjorda av fallskärmslinor, och föreslog att vi skulle undersöka möjligheterna att göra klockarmband. Jag tyckte först att han var tokig, det tog mig något år att förstå… och nu är det vår bästsäljare.

Förutom den flätade looken, vad är det som gör dessa armband speciella?
– Handvävda fallskärmslinor klarar av 260 kilo, och de kan flätas upp, vilket gör att du kommer åt de sju innersta linorna. Dessa kan användas för överlevnad, till exempel kan du med linorna göra eld, bygga ett fisknät, ersätta ett skosnöre … eller tillfredsställa ett desperat behov av tandtråd!

Gör Naimakka klockarmband för andra märken?
– Nej, samarbetet är unikt för Victorinox – och vi säljer dem också separat med ett litet arméknivsverktyg som gör det lätt att byta armband.

Victorinox I.N.O.X Diver har i år försetts med ett robust metallarmband.

Förra året kom I.N.O.X Diver, som 2017 försågs med ett metallarmband.
– Detta metallarmband är antagligen tio gånger starkare jämfört med våra konkurrenters. Detta var nödvändigt för att det skulle klara av vibrationscyklerna, vridningarna och alla andra moment i testet. Det är också ett exempel på varifrån vi kommer – verktyg av rostfritt stål. I stället för att göra våra egna urverk gör vi våra egna stålboetter och armband i Schweiz. Eftersom stål inte är repfritt, så har vi också gjort ett cover som också fungerar som ett förstoringsglas och förminskar reflektioner under vattenytan. Detta skydd förändrar också klockans uttryck – vi är väldigt inspirerade av iPhone-skal.

Det låter dyrt?
– De kostar 7 590 kronor, så de är inte billiga. Men jag hävdar att det är ett demokratiskt pris, eftersom vi alltid strävar efter att ge så mycket kvalitet som möjligt för pengarna.

Ett exempel på ”klockskalen” inspirerade av iPhone-skal.

Ni har också börjat med kolfiber?
– Varje steg av I.N.O.X utveckling handlar om motståndskraft och stryktålighet. Klockorna i kolfiberkomposit är gjorda i ett material som togs fram för att skydda rymdfärjor när de kommer tillbaka till atmosfären – då når de temperaturer upp till1 260°C. Detta material är 50 procent lättare och 5 gånger hårdare än stål, vilket gör det till en av de stryktåligaste och reptåligaste produkterna i familjen.

I.N.O.X Carbon blir din för cirka 8 800 kronor.

Vilka andra material jobbar ni med?
– Titan, en metall som är bekväm att bära och har högst styrka i förhållande till vikt. Vi har också gett den en ovanlig, matt sandblästrad finish. Det något tjockare läderarmbandet är gjort av samma läder som används i de kängor som används av brandmän.

Victorinox I.N.O.X Titanium hålls på plats av ett grovt läderarmband. Pris: 6 790 kronor.

 Hur påverkar arméknivarna klockorna?
– Självklart är schweiziska arméknivarna inom företaget en inspiration. Visste du förresten att de är del av austronaututrustningen? Schweiziska arméknivar landade på månen med Apollo XI. Men vi har alltid varit lite blyga kring detta. 

Varför?
– Därför att företaget drivs av den mest blygsamma familj du kan tänka dig. Men faktum är att amerikanska presidenter inklusive Barack Obama, nuvarande påven och hans företrädare har besökt företaget. Nu vill vi dock använda vårt ”rymdarv” åtminstone lite grann, och därför har vi gjort klockan I.N.O.X Sky High, som är inspirerad av astronauternas dräkter med finish i vitt och silver, med blå och röda detaljer. Här gjorde Naimakka en specialvariant: I stället för nylon är de inre linorna gjorda av Techora, den parametriska fiber som användes i fallskärmarna som landade robotfarkosten på mars 2012. Med den klockan får du också en replika av en officiell astronautkniv.

 Vad kostar den?
– Den görs i 2000 exemplar och kostar 9 190 kronor.

Victorinox Airboss Mechanical Limited Edition. Pris: 10 790 kronor.

Den pilotinspirerade Airboss limited edition är automatisk mekanisk – äntligen en riktig klocka.
– Jag förstår din synpunkt, men klockvärlden kan vara väldigt elitistisk när man säger att en klocka måste vara mekanisk för att vara en riktig klocka. Men ta till exempel New Yorks brandmän som bär I.N.O.X -klockor. För dem är behoven annorlunda – mekaniska klockor klarar inte av eld eller ett fall på tio meter ner på betong. Ska man göra klockor som klarar riktigt hårda tag så måste urverket vara quartz … I.N.O.X handlar om att skapa produkter som är pålitliga, funktionella och stryktåliga, och vi bestämde från början att de inte skulle vara någon slags vintageprodukt som hyllar det förgångna – I.N.O.X hyllar framtiden.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar