Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

5 bästa tipsen för klockköpare

Hur ska du göra när du ska köpa en klocka? Café ger dig de bästa tipsen.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-12-07 20:08  |  Lästid: 4 minuter
IMG_1452_2

Färska modeller från Longines och Tissot. Foto: Nina Zanetti-Martin

Av Anders Modig och Nina Zanetti-Martin 

1. Vänta med att sätta dig

Även om det är väldigt frestande att slå sig ner med en säljare direkt när du kommer in i en butik – vänta. För när du slår dig ner så kommer du bara att se 3–5 klockor i taget, och kanske är det så att säljaren i första hand visar de märken som ger bäst provision? Ta först en runda genom hela butiken för att se vad du gillar – och var inte rädd för att fråga efter klockor bortom din budget – det är OK att drömma.

Audemars Piguets butik i Dubai Mall.

Audemars Piguets butik i Dubai Mall.

2. Det finns inga dumma frågor

Det svåra börjar när du “landar” med en säljare som kommer att försöka imponera på dig med sin kunskap och sitt klock-lingo. Risken är stor att det enda som händer är att du lämnar butiken med eller utan klocka men med en känsla av “det är så mycket jag inte vet om klockor!”

Visst, det finns böcker i stil med Magic of Watches, men den främsta vägen att klättra uppåt I denna ignoransens skärseld är att ställa frågor: Ringer det inga klockor när försäljaren säger ”gångreserv”? Fråga. Vet du inte hur en månfas fungerar? Fråga. Vet du inte hur förra årets modell (som ibland kan ha en bättre prislapp) ser ut? Fråga. Var inte blyg. Innan du vet ordet av så kommer du både att förstå och kunna slänga käft på klockiska.

3. Gör hemläxan hemma

Om du vet ungefär vad du är ute efter, ska du göra research hemma. Lär dig mer om märken som attraherar dig, läs på om de olika modellerna och funktionerna som du kan tänka dig. Kolla också priser. Ju mer du vet innan du kommer till butiken desto bättre; då kan du fokusera på vad du vill ha i stället för att drunkna i ett stort utbud.

Skulle du köpa en klocka av den här mannen?

Skulle du köpa en klocka av den här mannen? Foto: Nina Zanetti-Martin

4. Special price for you my friend?

Förr eller senare kommer säljaren fråga efter din budget. Ljug. Säg att du har 20 procent mindre än vad du har tänkt spendera. Då kommer säljaren att visa billigare alternativ som ibland kan vara minst lika passande. Oroa dig inte – hen kommer också att visa dig klockor för din riktiga budget – och mer därtill. Här kommer också ett tips som butikerna kommer att hata mig för: Våga pruta. Klockhandlare är ofta hästhandlare, och just nu råder har många butiker – speciellt utanför Sveriges gränser – för stora lager. Ett säkert tecken på att prutningsgränsen är nådd – eller omöjlig – är att managern rings eller tillkallas för att ge ok eller inte. Då – och först då – är tiden kommen för att bestämma dig om det blir ett köp eller inte. Var dock beredd på att Rolex och andra superstarka märken är extremt svårprutade. Om du handlar utomlands: Cash is King, prasslande sedlar brukar ge bättre pris jämfört med kreditkort.

Färska modeller från Baume & Mercier och TAG Heuer.

Färska modeller på 1915 från Baume & Mercier och TAG Heuer. Foto: Nina Zanetti-Martin

5. Testa IRL

Ingen säger IRL längre, men du bör verkligen testa klockan om du har möjlighet. Först när den sitter på din handled vet du om det är rätt klocka för dig – och som sagt, när du är i butik, så är säljaren din bäste vän för att lära dig ännu mer om klockan innan du slår till. Visst, ibland kan klockor vara billigare på sajter än i butik, men se upp. En del av näthandeln lider av att vara icke-auktoriserad av märkena, och kan ha problem med service. Plus att det naturligtvis finns oseriösa sajter med falska klockor. För nya klockor rekommenderar jag å det starkaste att köpa i butik, eftersom du förutom själva testet kan börja bygga upp en relation med en klockhandlare, vilket kan vara guld värt.

 

rx-moe-80

Rolex, Dubai Mall.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-09 13:16