Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

4 dykarklockor

Sommarens dykarklockor från Tudor, Omega, Bell & Ross och Longines sammanfattar vad som är riktiga dykarklockor. Foto: Daniel Lindh. Styling: Niklas Hansen.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-08-03 15:00  |  Lästid: 3 minuter

 

Omega Seamaster Planet Ocean PyeongChang 2018. Pris: 61 600 kronor Bell & Ross BR 092 Diver. Pris: Cirka 31 900 kronor. Tudor Pelagos Pris: 40 090 kronor. Longines Legend Diver Heritage. Pris: 18 150 kronor. Foto: Daniel Lindh

5 kännetecken för dykarklockor:

Triangeldrama

Ring med triangel – en riktig dykarklocka har någon variant av att kunna mäta dyktid, räknat från triangeln. I regel är kronan vridbar – och endast motsols. Då kan du ställa in triangeln på den minut du dyker ner, anledningen till att den bara går att vrida åt ett håll är säkerhet – på så vis kan du inte av misstag vrida ringen medsols så att du kan lura dig själv att du varit nere under ytan kortare tid än du faktiskt varit nere.

Screw-down-krona

Kronan är klockans svagaste punkt när det gäller att vattentäta: ett relativt stort hål som måste vara där för att kunna ställa tiden via kronskaftet. Den vanligaste lösningen är en screw-down-krona gör att det sluter tätt kring packningarna.

Snöflingor

Många dykarklockor hämtar designinspiration från vintageklockor. Ett mästarmärke på kontemporära designcocktails med inspiration av äldre tider är Tudor, och ett av märkets kännetecken är timvisaren som är en så kallad snowflake hand. Snöflingevisaren dök för första gången upp 1969.

Inre ring

Longines Heritage Diver har en annan lösning för dyktiden – en inre ring med separat krona som sitter klockan fem. Båda dessa kronor är givetvis screwdown, och eftersom man inte kan manipulera den av misstag så kan den skruvas åt båda hållen. 

Vattentäthet

För att klassas som en dykarklocka ska en klocka hålla tätt ner till minst 100 meter. I vårt urval är Omega Seamaster Planet Ocean bäst i klassen med 600 meter. Därefter följer Tudor Pelagos 500 meter, Longines Legend Diver Heritage 300 meter Bell & Ross BR 092 Diver 300 meter. 

Inför köpet

När du ska köpa dykarklocka, ska du tänka på följande:

– Om du verkligen ska bada och dyka med den ska den vara vattentät till minst hundra meter (10 ATM)

– Prova att vrida på ringen – den ska ha ett visst motstånd och ett klickande som du gillar.

– Hur ska du använda den? Många dykarklockor är tjocka – vill du ha något som funkar till en standardmanschett på skjortor bör du söka bland tunnare modeller.

 

Blixtar och dunder

James Bond i Åskbollen.

James Bond har i princip alltid coola klockor, och ofta är det dykarklockor som gäller. I Åskbollen hade Sean Connery – som ju är den coolaste James Bond någonsin – i flera av scenerna en Rolex Submariner runt handleden som här på bilden. I samma film hade han också en modifierad Breitling som Q hade byggt om till geigermätare, vilken dök upp på en loppis i England där den lyckliga köparen gav 25 pund. En kort tid senare bytte klockan händer via en auktion för ett femsiffrigt belopp.

 

Ännu finns inga dykarklockor med inbyggd hajvarning. Foto: Oris/Jérôme Delafosse

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-07 12:26