Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

4 av sommarens seglarklockor

Vet du vad som kännetecknar en seglarklocka? Anders Modig visar fyra av sommarens finaste seglarklockor och benar ut historien kring seglarklockor. Foto: Daniel Lindh. Styling: Niklas Hansen.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-08-01 17:42  |  Lästid: 3 minuter

 

Fyra av sommarens finaste seglarklockor. Uppifrån: Ulysse Nardin Artemis Chronograph. Pris cirka 164 400 kronor. Bremont America’s Cup Regatta Titanium. Pris cirka 51 600 kronor. Panerai PAM Regatta. Pris: Cirka 166 560 kronor. Louis Vuitton Tambour Q1A612. Pris Cirka 53 250 kronor. Foto: Daniel Lindh.

 Segling är mer aktuellt 2017 än på länge, eftersom det var ett America’s Cup-år i år, vars huvudevenemang utspelade sig på Bermuda. Extra roligt med årets upplaga av America’s Cup – den 35:e i ordningen – var att vi också hade en svensk båt med i leken – Artemis, vars hemmaklubb är KSSS. Ulysse Nardin var Artemis klocksponsor, och de har gjort en utmärkt regattaklocka med nedräkning för att hylla samarbetet. Nu gick Artemis inte hela vägen till finalen som vanns av Nya Zeeland, men de gjorde ändå en grym insats på Bermuda.

Bild: Artemis in action under en tävling i Chicago. Foto: Anders Modig

 

Vad kännetecknar en seglingsklocka?

– En regattaklocka har upp till 15 minuters numerisk nedräkning, och följer samma princip – först ställer du in antal minuter som ska räknas ner – när det handlar om regattor är det oftast fem minuter, vartefter du startar kronografen. När den har kommit till noll fortsätter kronografen och mäter då automatiskt förlupen tid utan att du återigen måste aktivera kronografen.

– Panerai har en egen lösning för vattentätning av kronan, vilket är den känsligaste punkten för klockor som vistas i våta miljöer. I stället för en screw-down-krona har de en bygel som liksom trycker in kronan i den dubbla packningen, vilket gör att den håller tätt. Detta är en gammal uppfinning som patenterades redan på 1930-talet.

– Ett race inom America’s Cup tar vanligtvis 20-30 actionfyllda minuter, och kronograferna klarar i regel av åtminstone 12 timmar, så de kan också användas för längre regattor. Båtarna som idag näst intill flyger fram upp till tre gånger vindhastigheten – hastigheter kring 50 knop. Förväntade hastigheter med Bermudas väderförhållanden i juni är runt 30, 35 knop.

– Vissa seglarklockor har även en månfas-liknande komplikation som visar tidvattnets cykel – vilket kan vara extremt viktigt för att göra rätt vägval under regattorna.

– Ulysse Nardin började redan 2001 att använda det omstridda materialet silicium i spiralfjädern och gången. Fördelen sägs vara ökad precision, nackdelar att man inte vet hur det åldras, plus att ökat användande av silicium tar död på hantverkskunnande och antal handarbetstimmar, vilket är en stor del av lyxens innersta kärna.

 

Inför köpet – tänk på detta om du är sugen på att köpa en seglarklocka:

– Det första beslutet är: vill du ha en accessoar eller en riktig seglarklocka? Vill du ha en relativt komplicerad nedräknings-klocka eller en vanlig kronograf? Eller rent av nåt som bara plockat upp färgerna från din favoritbåt? Alla nivåer finns, det handlar om hitta vad du behöver.

– Var medveten om att service på regattaklockor inte utförs i Sverige, vilket innebär minst 6–8 veckors returtid i stället för 3–4 veckor.

  

John Harrison – en historisk hjälte

John Harrison och hans marinkronometer, cirka 1767.  © Science Museum/Science & Society Picture Library

Den självlärde urmakaren John Harrison (1693-1776), som var aktiv från 1712 och fram till sin död räknas som den första urmakaren som lyckades göra tillräckligt tillförlitliga klockor för att kunna beräkna longitud. Detta var naturligtvis är livsnödvändigt för att veta exakt var man befinner sig på öppet hav – speciellt när man närmar sig land, så att man vet var grunden finns. Harrison räknas idag till en av Englands främsta vetenskapliga hjältar.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-07 12:25