Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

3 nya klockmärken som skapar historia

Om man ska ta till den gamla sanningen att tre är en trend, så tycks 2017 vara året då man ska starta klockmärken av allra högsta klass. Se bara dessa nyheter från Krayon, David Candaux och Agenhor

Anders Modig  |  Publicerad 2017-07-25 10:20  |  Lästid: 4 minuter

Vi har alla drömt om det, och några av oss har gjort det. Sagt upp oss och startat eget. Urmakare har samma dröm, och i år har vi tre fantastiska exempel på urmakare som sagt upp sig, eller tagit egenföretagandet till nästa nivå: de har skapat ett eget varumärke.

Krayon – Everywhere

Solen går upp 07.00 och ner 18.30

En ny ny funktion på en klocka ser man inte så ofta. Inte heller en ny funktion som faktiskt gör något som kan hjälpa dig här i livet. OK, du har det på din mobil, men det är ändå grymt att ha det på din mekaniska, automatiska klocka: På diskar som roterar i utkanten av urtavlan kan du läsa av exakt tid för soluppgång och solnedgång– var du än befinner dig i världen, oavsett vilken tid på året det är. Det låter komplicerat, men klockan är enkel att använda med inställning av din tidszon och position som kan vridas både framåt och bakåt. Det enda som är lite svårt är prislappen på 5,2 miljoner kronor. För denna ansenliga summa blir du å andra sidan en av de få ägarna i världen till ny teknik, extremt hög finnisering med nya typer av mönster och slipningar på de olika delarna. Dessutom har du stora möjligheter till att skräddarsy flera lösningar och materialval.

Paret som står bakom klockan har tidigare arbetat med flera av världens mest komplicerade klockor – dock under tystnadsplikt, vilket fortfarande är vanligt i klockvärlden både inom urmakeri och design. Den första klockan är redan beställd och levereras till sin tålmodiga ägare i september.

Krayon Everywhere kommer att vara med i Grand Prix d’Horlogerie de Genève, urmakarnas Oscarsgala, och förutspås bli en av snackisarna.

Guld eller platinum – valet är ditt.

Dekorationerna på detta urverk är sanslöst vackra – och komplicerade att utföra.

 

David Candaux – 1740, the first 8

David Candaux tidigare arbetsgivare är inte lika hemliga. På Cv:t hittar vi bland andra MB&F och Rebellion, och nu börjar han göra klockor i sitt eget namn. Här snackar vi en urmakare av tredje generationen med en idyllisk urmakeristudio i en stuga i Jurabergen. Lycklig verkar han vara också, med sina två barn och nya uppfinningar. Vad är det då för klocka?

Namnet knyter an till 1740, från den tid då urmakeri kom till Vallée de Joux i västra Schweiz. Men den här klockan är en nutida tolkning av tourbillon, en gammal uppfinning. Tourbillonen är tillverkad av titan och monterad på keramiska kullager. Hela klockan har en lätt droppformad assymetrisk form som dessutom har en speciell vinkel, vilket gör det hela extremt komplicerat att tillverka. Lutningen har dock med funktion att göra, eftersom den lutande urtavlan gör det lättare att läsa av tiden, och tourbillonens lutning på 30° ökar precisionen. Den första klockan är såld till en libanesisk supersamlare som får parta med 1,9 miljoner kronor vid leveransen. Men då får han en bespoke urtavla.

David Candaux i sin studio.

Tourbillonens lutning ökar precisionen.

Agenhor – Carpe Diem AgenGraphe

På denna bild är klockan 05.25, och kronografen har gått i 51 timmar, 38 minuter och 15 sekunder. Kan det bli enklare?

Agenhor är ett litet urmakeri med ett tjugotal anställda som gör klockor för bland annat Van Cleef & Arpels, och Fabergé, och tillsammans med charity-auktionen Only Watch släpps en unik bordskronograf som bär märket Agenhor. Klockan har gjorts i samarbete med elever från Head, ett designuniversitet i Genève. Agendors grundare, Jean-Marc Wiederrecht, undervisar ibland på skolan som stoltserar med att ha världens enda bachelor- och masterprogram för klockdesign.

Carpe Diems urverk är AgenGraphe, ett projekt som Jean-Marc och hans söner har haft bubblande i bakgrunden av sin vanliga verksamhet i drygt tolv år. I år blev de äntligen färdiga och tillverkade kronografer åt Fabergé och det nya märket Singer, som båda kostar runt 400 00o kronor. Klockan gjord till auktionen Only Watch är ett undantag – Agenhor kommer även i fortsättningen att fortsätta tillverka klockor åt andra.

Vad är det då som är så speciellt med detta urverk? Framför allt så är det att alla visare är upphängda i mitten av klockan, vilket gör det till den mest lättlästa, lättförståeliga kronografen någonsin. Tiden läser du av på två diskar som roterar i utkanten av urtavlan. Detta urverk har potential att med åren skapa en revolution och en ny standard bland kronografer, så bra är det.

Fabergé Visionnaire Chronograph Rose Gold är en av mina favoritklockor i år.

Fabergévarianten kommer också med en keramisk boett.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-25 10:26