Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

3 klockexperters bästa samlartips

Känner du till Rolex Reference 4113? Har du idolbilder på Patek Philippe Reference 1518 på väggen? Intresset för vintageklockor har ökat lavinartat det senaste decenniet – Café har träffat experter från auktionshus och en av världens främsta samlare för att lära dig mer om detta beroendeframkallande intresse.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-01-25 12:08  |  Lästid: 5 minuter

Av Anders Modig och Nina Zanetti Martin

Den svenska experten: Mikael Wallhagen, klockspecialist och urmakare på auktionshuset Bukowskis i Stockholm.

mikael wallhagen

Hur har samlarmarknaden utvecklats i Sverige de senaste fem åren?

– Den har växt väldigt snabbt. Intressant nog är både besökare och köpare yngre än det klientel som brukar gå på auktion. Våra kunder är på jakt efter klockor de kan använda, och det är därför marknaden för vintageklockor är så stark och växer så fort.

Vilka trender har du observerat? 

– Skicket har blivit viktigare – det är det allra viktigaste idag. Varje del är viktig. Om någon del har bytts ut eller renoverats så påverkar det priset negativt. Klockans ursprung är också en starkt påverkande faktor. Det finns en stor efterfrågan bland samlare på modeller som är gjorda för militären. Den kategori klockor som trendar starkast för tillfället är sportklockor av stål.

Vilken är den finaste klockan du sålt på senare tid?

– En 6241 Rolex Daytona med en helt otrolig “Paul Newman”-urtavla. Ringen och armbandet hade bytts ut 1996 vilket påverkade priset, men min gissning är att köparen kommer att försöka hitta originaldelar från 1968 och återställa klockan till sitt ursprungsskick.

10213625_fullsize

6241 Rolex Daytona med “Paul Newman”-urtavla

Den globala experten: Rémy Julia, Klockexpert, Head of Watches på Christie’s Auction House.

Rémy Julia Christies 2

Café intervjuade Rémy Julia under Dubai Watch Week.

Hur många klockor ska man ha för att det ska kunna kallas en samling? 

– Om de är väl utvalda, så kan tre klockor utgöra en samling. Det handlar om att ta dig tid att bestämma dig vilken typ av klockor du vill samla på – kronografer, tool watches, komplicerade klockor, pilotklockor för att nämna några typer. Efter detta beslut så måste du ta dig tid. Väldigt mycket tid – Du kan och bör spendera oändligt många timmar på research så att du vet vad du köper.

Vilka är de bästa märkena att ha i en samling? 

– Överraskande nog så finns det samlarklockor från eftertraktade stora märken som kan fås för excellenta instegspriser. Till exempel gjorde Rolex en limited editition för Pruvianska luftvapnet (F.A.P. Fuerza Aerea del Perú), vilka ofta kostar mindre än USD $5 000. Anledningen till att de har samlarvärde är att det är en limiterad upplaga. Men det gjordes ungefär 800 exemplar, vilket håller nere priset.

Hur hittar jag trovärdig information online om klockor?

– Din checklista bör innehålla: klockans certifikat, inköpskvitto, närbilder av hornen, urverket, urtavlan, kronan och armbandet och en video av klockan. Genom att kombinera detta så får en potentiell köpare en klar bild av klockans autencitet och skick.

Visst, men vilka källor kan man lita på?

– Det finns mängder av pålitliga sidor, men som nybörjare är det lätt att gå vilse i det stora utbudet av sidor som erbjuder samlarklockor. Med erfarenhet kan du så småningeom identifiera de som är pålitligare än andra. En bra start är att börja med auktionshusen, både online och de tryckta katalogerna, eller ta hjälp av en professionell klocktrader. Det finns också bloggar som är bra referenser. (red anm: vi rekommenderar gärna hodinkee.com, en amerikansk site som har ett stort vintageinslag.)

Ska jag se min klocka som en investering?

– Absolut inte. A ny klocka tappar med få undantag 40 procent av värdet så fort du går ut ur butiken. Med en samlarbit köpt för rätt pris bör du kunna sälja den för samma summa, så länge skicket är detsamma.

Den globala supersamlaren: Ädelstenshandlaren Claude Sefir, välkänd klocksamlare som också ingår i juryn för Grand Prix de l’Horlogerie de Genève, klockvärldens mest prestigefyllda pris.

Claude Sfeir 1

Café intervjuade Claude Sfeir under Dubai Watch Week.

Vilken var din första klocka?

– Det var en Rolex Oyster Precision. Jag köpte den i slutet av 1980-talet, efter att jag öppnade min första butik i Dubai Gold Souk. I slutet av varje månad gick jag till Seddiqi’s (en av mellanösterns absolut främsta klockförsäljare, red anm) för att köpa något nice. Senare, när jag började resa så började jag köpa tidningar, läsa auktionskataloger, gå på auktioner – på det viset byggde jag upp min kunskap kring klockor och blev en samlare. Och du blir aldrig fullärd.

Vilket råd skulle du ge till någon som vill börja samla på klockor?

– De viktigaste är att utbilda dig själv steg för steg, ha inte för bråttom. I början köpte jag många billiga klockor; jag trodde att ju fler jag hade, desto bättre var min samling. Numer kallar jag de köpen för misstag. Så, lär dig att läsa auktionshusens kataloger, inklusive anmärkningarna. Läs om klockornas och märkenas historik, Följ bloggar där andra samlare kan hjälpa dig att förstå en klocka som du funderar på att köpa.

Ska jag se klockor som en investering?

– Definitivt inte. En riktig samlare säljer inte sina klockor – du köper en klocka för att du har blivit kär i den, inte för det potentiella försäljningsvärdet. Till syvende og sidst: man föds inte till samlare, man blir en – och det tar tid. Samla på klockor som får ditt hjärta att slå snabbare och lär dig så mycket du kan om dem. Bli en expert på din egen samling – då kommer du aldrig ångra något köp.

sale 1395 lot 88

Rolex Reference 4113 finns i åtta kända exemplar.

Hur var det nu med de legendariska klockorna som nämndes i början av artikeln? Rolex Reference 4113 är en split-sekund-kronograf som såldes för 9,7 miljoner kronor av Christies år 2013. Vad som gör den så värdefull är att det är den enda split-sekund-kronografen som Rolex har tillverkat, och det finns bara åtta stycken i världen. Patek Philippe Reference 1518 är världsrekordinnehavare när det gäller armbandsur av stål. Den såldes i november av Phillips auktionshus i Genève för 97,2 miljoner kronor i dagens valutakurs – när den såldes sprängdes hundramiljonersvallen i kronor.

Christie's 175 (2014.11.09) F-9496 Christie's 175 (2014.11.09) F-9470 Christie's 175 (2014.11.09) F-9454
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-01-25 22:59