Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

3 julklappar från Oris

Tre nya tickande godbitar och Europas första monobrandbutik i Basel – prisvärda Oris lyckas med konststycket att expandera trots skakiga tider i klockbranschen.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-12-20 17:21  |  Lästid: 4 minuter
Oris Altimeter Rega Limited Edition

Oris Altimeter Rega Limited Edition med Matterhorn i bakgrunden. Foto: Anders Modig

Oris, på grund av sina extremt prisvärda klockor ett av mina favoritmärken, presenterade förra veckan i Zermatt – givetvis med Tobleroneberget Matterhorn som backdrop – tre godbitar som gott kan läggas under granen.

Om du råkar vara i Baselkrokarna så kan du titta in i Oris pinfärska butik som öppnade 11 december vid Barfüsserplatz i ett hus som byggdes 1299(!) Det är den första monobrandbutiken för Oris i Europa, faktum är att det är Basels enda renodlade monobrandbutik för klockor. Svarta granitgolv och valnöt är lyxiga material, men butiken är framför allt välkomnande. Man har skippat säljdiskar till förmån för en bar där man kan hänga och spana in den kompletta kollektionen.
– Vi vill att det ska bli ett ställe där folk kan komma in och ta en kaffe och träffa andra klockälskare, säger VD Rolf Studer.  It makes sense att ha en butik på hemmaplan 20 kilometer vår fabrik och högkvarter sedan mer än 110 år. Butiken i Basel är ett samarbete med en återförsäljare som är ett familjeföretag liksom Oris.

1 Facade night Photo Oris_Anders Modig

Oris nya butik i ett hus från 1299. Foto: Anders Modig

Vilken är hemligheten för att lyckas i dessa skakiga tider?

– Vi är ärliga gentemot våra kunder när det gäller värdet på klockorna, vi har till skillnad från vissa andra märken inte sprungit iväg prismässigt. Vi har fortsatt att tillverka riktiga, mekaniska klockor för riktiga människor, klockor med användbara funktioner och priser på en rimlig nivå, säger Studer.

www.oris.ch 

Oris Dexter Gordon Limited Edition

Oris Dexter Gordon Limited Edition

Oris Dexter Gordon Limited Edition. Foto: Anders Modig

Oris är mest känt för sina sportiga klockor, men man har genom åren gjort 17 jazz-klockor dedikerade till bland andra Thelonious Monk. Nu kommer en ruskigt snygg grå urtavla stålboett 40 millimeter, armband av mjukaste läder.

Dexter, som gick ur tiden 1990, var en av jazzhistoriens bästa tenorsaxofonist, Ett par subtila designdetaljer på urtavlan – indikeringen klockan tolv är formad som ett saxofonmunstycke, och eftersom han var 198 centimeter lång så är den saxofonfärgade sekundvisaren extra lång. I övrigt en lugn och harmonisk design, och om du tittar närmare ser du namnet Dexter Gordon skrivet med en bokstav per index. Svenska priser är i skrivande stund inte klara, men det schweiziska priset för Oris Dexter Gordon Limited Edition är 1 800 CHF.

 

Oris Divers Sixty-Five

Oris Divers Sixty-Five

Oris Divers Sixty-Five. Foto: Anders Modig

Oris storsäljare kommer nu med en silvertavla, välvd som på tidigare modeller. Den 42 millimeter stora vintagelook inspirerad av en modell från 1965 är dock inte bara ett modestatement, det är en riktig dykarklocka som är vattentät ner till 100 meter, med vridbar ring för att ställa in dyktiden. För kalenderbitarna: Inuti tickar urverket Oris Caliber 733 som är baserat på Sellita SW 201, med datum klockan tre. Finns med brunt vintage-läderband, svart gummiband med textilkänsla eller metallänk. Svenska priser är i skrivande stund inte klara, men det schweiziska priset för Oris Divers Sixty-Five är 1 900 CHF.

 

Oris Altimeter Rega Limited Edition

Oris Altimeter Rega Limited Edition

Oris Altimeter Rega Limited Edition. Foto: Anders Modig

En mekanisk höjdmätare är naturligtvis en höjdare att ha när du rör dig i bergen eller flyger. Hur det fungerar? Visaren för höjdmätaren är seriekopplad till ett expanderande dragspelsformat membran av ett teflonliknande material som rör sig upp till cirka 0.2 millimeter när lufttrycket förändras. Oris presenterade sin första höjdmätare 2014, och den senaste modellen är en limiterad edition i samarbete med Rega, som är de schweiziska alpernas motsvarighet till Sjöräddningen. Svenska priser är i skrivande stund inte klara, men det schweiziska priset för Oris Altimeter Rega Limited Edition är 3 950 CHF.

Spiraltrappan i Oris nya butik i Basel.

Spiraltrappan i Oris nya butik i Basel. Foto: Anders Modig

Display i nya butiken.

Display i nya butiken. Foto: Anders Modig

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar