Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Därför är studentklockan den nya konfirmationsklockan

Vad händer med gamla traditioner när allmänheten förlorar intresset för religion? Man skapar nya traditioner för en ny tid, såklart. Och självklart är klockor en perfekt symbol för nya tider.

Anders Modig  |  Publicerad 2016-05-08 00:16  |  Lästid: 3 minuter

Förr i tiden var en riktig konfirmationsklocka en klassisk present som konfirmanden skulle ha glädje av resten av livet. Men antalet 15-åringar som konfirmeras sjunker drastiskt. 1972 konfirmerades 76,3 procent av alla 15-åringar i Svenska kyrkan, i början på 1980-talet 67 procent, och de senaste åren har andelen trillat ner under 30 procent. Eftersom vi ser denna sekulära utveckling som en del av en positiv intellektuell progression så slår Café ett slag för en ny tradition: Studentklockan. Här är 3 tidlösa studentklockor för under 40 000 kronor, som också är tillräckligt tidlösa för att kunna lindra smällarna av en 40-årskris.

Nomos Tetra Neomatik Tiefblau

Nomos Tetra Neomatik Tiefblau

Nomos Tetra Neomatik Tiefblau

Fyrkantiga klockor kan vara lite … fyrkantiga. Men faktum är att den tunna Nomos Tetra sitter som en smäck på handleden och blir ett diskret statement som ändå står ut. Eftersom du antagligen kommer att få frågor om din ovanliga fråga kan det vara skönt att veta att det är ett av Tysklands kreddigaste märken som gör sina egna automatiska urverk, men ändå lyckas hålla ner priserna, vilket har gjort det till ett av klocknördarnas absoluta favoritmärken i denna prisklass.

Pris: Cirka 35 000 kronor
www.nomos-glashuette.com

Nomos Tetra Neomatik finns även med vit urtavla.

Nomos Tetra Neomatik finns även med vit urtavla.

Triwa Raven Skala

Triwa Raven Skala

Triwa Raven Skala

Triwa har på tio år gått från plastklockor till riktiga doningar som andas alltmer svensk, sober design. Här en variant med fyra skruvar genom boetten av rostfritt stål. Dinkan hålls på plats med ett läderarmband från självaste Tärnsjö Garveri. OK, det är ett batteridrivet kvartsur – men det är å andra sidan en moderiktig, vacker klocka som är överkomlig. Liten och nätt med sina 36 millimeter, vilket låter litet idag, men i själva verket är en klassisk storlek för herrar.

Pris: Cirka 1 800 kronor
www.triwa.com

Triwa Raven Skala

Triwa Raven Skala

 

Tudor Black Bay Dark

Tudor Black Bay Dark

Tudor Black Bay Dark

Tudor är Kungen av retroinspirerade dykarur. Rätt slipningar på boetten av rostfritt stål i en välsmakande designcocktail som blandar visare från 1960-tal- urtavla från 1970-tal och boett med moderniserade mått, här 42 millimeter. Nu har Black Bay försetts med ett egentillverkat urverk.

Pris: 37 690 kronor på läderband, 40 590 kronor på metallänk.
www.tudorwatch.com

Tudor Black Bay Dark

Tudor Black Bay Dark

 

 

 

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-05-08 06:38